Back to top

Ingyenes iskolai étkezés? Csak ha kérvényezték!

Publikálva: 2019, szeptember 1 - 10:41
Érdemes tudni: noha az állami hozzájárulásnak köszönhetően szeptembertől ingyenessé válik az ebéd, az étkezési juttatásban csak azok a gyerekek részesülhetnek, akik számára a szülők bejelentkezési kérelmet nyújtanak be az iskolai étkezdébe. Akiket szüleik nem jelentenek be, azok számára nem készül ebéd.
Ingyenes iskolai étkezés? Csak ha kérvényezték!

Az alapiskolák honlapjain már augusztus derekától elérhető az erre figyelmeztető információ.

Aki tehát eddig még nem adta le a gyermeke iskolájának weboldaláról letölthető, erre szolgáló formanyomtatványt, és szeretné, ha a gyermeke ingyen ebédelne az oktatási intézményben, azt még holnap, tanévkezdés után is megteheti az iskolák étkezdéjében.

Fontos információ az is, hogy a gyereknek az 544/2010 számú SZK MSZCSM hatáskörébe tartozó támogatásokról szóló törvény értelmében (T.t. a működési juttatásokról) joga van az 1,20 €-val csökkentett illetékre (juttatás az étkezési szokások fejlesztésére), de csak abban az esetben, ha az alapiskola oktató-nevelő folyamatában részt vesz, és átveszi az ételadagot. 

Ez a gyarkolatban (és a törvény értelmében) azt jelenti, hogy amennyiben a gyermek nem vesz részt az oktatáson (beteg, más okból nem megy iskolába), a szülő vagy köteles a diák ebédjét időben lejelenteni, vagy meg kell térítenie az étkezés teljes díját.

Tehát ha hanyagságból nem jelentik le az ebédet, akkor azt ki kell fizetni – természetesen ekkor el lehet vinni ételhordóban azt. A diétás étrendet követő tanuló esetében szakorvosi vélemény alapján, illetve, ha az iskolai étkezde nem tudja biztosítani a diétás étrendet, akkor a fenntartó a gyermek törvényes képviselőjének kifizeti az étkeztetéshez járó támogatást legkésőbb minden negyedév befejeztét követő 15. napon.

A havi rezsiköltséget téríteniük kell a szülőknek. Ahogyan korábban is írtuk, az ebéd ára ugyanis két részből tevődik össze: az alapanyagok költségeit az állam téríti, valamint a szülők hozzájárulnak a rezsiköltségekhez.

A rezsiköltség díja szeptembertől havi 6 euró, aki hűségkártyával rendelkezik, annak 3 eurót kell fizetnie. Abban az esetben, ha testvérpár látogatja az iskolát, a fiatalabb testvérnek 3 eurót kell fizetnie. A szociálisan hátrányos helyzetben élőknek ugyancsak 3 euró lesz a költség:

  • Étkezés állami hozzájárulás nélkül – AI alsó tagozatos tanuló: 1,08 €
  • Étkezés állami hozzájárulás nélkül – AI felső tagozatos tanuló: 1,16 €
  • Nem lejelentett, nem elfogyasztott, álami hozzájárulásos ebéd:1,20 €

Havi rezsiköltség:

  • 6,00 EUR / hónap / tanuló
  • 3,00 EUR / hónap / tanuló – érvényes hűségkártyával rendelkező családból
  • 3,00 EUR / hónap / tanuló – további gyermek ugyanazon családból
  • 3,00 EUR / hónap / tanuló – anyagi szükséghelyzetben lévő családból

Az iskolai konyhán étkezők számára várhatóan október elejétől bevezetik a csipkártyás regisztrációs és fizetési rendszert. Ennek köszönhetően egyszerűbben nyilván lehet tartani az iskolai étkeztetésben részt vevő diákokat. Minden tanuló kap egy csipkártyát, amit az iskolai ebédlőbe való belépéskor lehúz a leolvasón. Amennyiben a tanuló otthon felejti a csipkártyát, azt jelentenie kell a konyhafőnöknél.

Ezért is iskolakezdéskor egyszeri 30,- eurós hozzájárulást, ún. biztosítékot kell fizetni az étkezésre való bejelentkezés előtt. Ebből az összegből lesz levonva a csip kulcsok ára (3,- euró). A tanév végi elszámoláskor – amennyiben az előírások értelmében megkövetelt feltételek teljesítve voltak – ezt az összeget teljes mértékben visszakaphatja a tanuló törvényes képviselője.

 

Változás az ebédek lejelentésében is

Egységesíteni kellett az ebédek lejelentését is. Eszerint az ebédet csak az érintett időpontot megelőző napon lehetséges lejelenteni, 14.00 óráig. 

Vagyis pl. hétfőre legkésőbb péntek 14.00 óráig lehet lejelenteni az ebédet. Az iskolai étkeztetésre vonatkozó általános kötelező érvényű jogszabályokat figyelembe véve már nem lehet az ebédet az érintett nap reggelén lejelenteni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az éjszaka lebetegedett gyermek ebédjét természetesen csak aznap tudjuk lejelenteni, ám a betegség első napján ezt a le nem jelentett ebédet saját ételhordóban 11.30 és 13.00 között az iskola konyhájáról elvihetjük. Ám ez esetben (mivel a törvény értelmében a gyermek aznap nem vesz részt az oktatási folyamatban) az ebéd teljes díját téríti kell (1,20 euró). Persze a többi napon, amikor a tanuló nem vesz részt az iskolai oktatásban, s az ebédet időben lejelentettük, már nem kell fizetnünk azért. 

Az iskola konyháján hagyott vagy időben nem lejelentett ebédért anyagi, tárgyi kárpótlás nem nyújtható.

Az étkezést a szülőknek vagy telefonon, vagy e-mail-ben lehet lejelenteni – mindegyik iskola saját weboldalán tette közzé ezeket az elérhetőségeket!

 

Ezt már olvasta?

Cookies