Back to top

Ingyenes és tartalmas MCC-képzések alap- és középiskolásoknak Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, június 20 - 19:05
Szeptemberben Dunaszerdahelyen is megnyitja kapuit a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A Kárpát-medencei tehetséggondozó intézmény célja, hogy az alapiskola felső tagozatától a középiskolán át ingyenes, magyar nyelvű tehetséggondozási programokat kínáljon a régió fiataljainak. Az élménypedagógiai programokon túl a közösségépítés is fontos szerepet kap.
Ingyenes és tartalmas MCC-képzések alap- és középiskolásoknak Dunaszerdahelyen

Pomichal Krisztián, a Mathias Corvinus Collegium felvidéki, dunaszerdahelyi központjának a vezetője szerint a képzés az élményekkel szerzett tudásra épít és mind az alap-, mind a középiskolások számára olyan lehetőségeket biztosít, amihez máshol nem juthatnak hozzá.

„Ha az alapiskolás tanulókat nézzük, az első körben 25 ötödikes tanulóval indítjuk el a programot. A magyar nyelvű és teljesen ingyenes képzés saját központunkban, Dunaszerdahelyen valósul meg.

A gyerekek itt nem tanórákon, hanem élménypedagógiai foglalkozásokon vesznek majd részt, és nem az alapiskolás tananyagot tanulják újra, hanem arra építve új és hasznos tudással gyarapodnak. Egy jó közösségben többek között számos csapatépítő program, izgalmas kísérletek, drónreptetés, fizikai, kémiai kísérletek, robotika vagy például programozás várja a tanulókat. A kétheti szombatonkénti találkozó a gyerekek számára így egyáltalán nem lesz megterhelő, ráadásul teljes ellátást biztosítunk”

– fogalmazott Pomichal Krisztián.

Az MCC dunaszerdahelyi központjának a vezetője hozzátette azt is, hogy az aktív gyerekek számára júliusban ingyenes nyári táborokat szervez az MCC Tatán, ezekre hívják és várják majd a felvidéki fiatalokat is.

Az alapiskolások számára a játékos tanulás minden második szombaton reggel kilenc órától délután kettőig tart majd, és aki bekerül a programba, az előtt az egymásra épülő foglalkozások által egyre szélesebbre tárul a tudás és a közösség kapuja. A gyereknek lehetőségük lesz otthon is feleleveníteni a megszerzett tudást, ugyanis kiegészítő anyagokat, például videókat, interaktív teszteket vagy számítógépes játékokat is kipróbálhatnak majd. 

Az MCC-s tanuló a megszerzett ismeretekkel ki tudja egészíteni a hagyományos tantárgyi tudását is, de kipróbálhatja a kreatív írást, a kommunikációs technikákat is, de például tervezik, hogy a szülőkkel való megegyezés alapján hétköznaponként, heti rendszerességgel, kétszer hatvan percben idegen nyelveket is oktatnak, többek között angolt és szlovákot is. Ezek is olyan ingyenes plusz lehetőségek, amelyekért érdemes a gyereket az MCC programjába beíratni.

Pomichal Krisztián elmondta, hogy a középiskolásoknál évfolyamtól függetlenül be lehet lépni az oktatásba, és ott elsősorban azoknak ajánlott, akik már most tudják, hol szeretnének továbbtanulni, de ugyanannyira azoknak is, akik még nem döntöttek, és szívesen belekóstolnának több szakterületbe. Például a történelem, a pszichológia, a nemzetközi kapcsolatok, a közgazdaságtan vagy a nyelvek területe is választható.

Fontos tudni, hogy a fiatalokat szakképzett pályaválasztási tanácsadó is segíti majd, ugyancsak teljesen ingyenesen.

A középiskolás diák már maga állíthatja össze, milyen online kurzusokat szeretne kipróbálni, majd azok teljesítését követően bekerül a rendszeres programba, ahol hozzáfér az MCC által biztosított számtalan új lehetőséghez.

Az alapiskolásoknak szóló programról részletesebben itt lehet olvasni, míg a középiskolások számára kínált program lehetőségeit itt lehet átböngészni.

Fontos tudnivaló az is, hogy a meghirdetett Középiskolás Programba várják a szlovák középiskolák magyar anyanyelvű diákjait is!

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies