Back to top

Ilyen volt a nyelvek európai napja a vidékfejlesztésiben

Publikálva: 2023, szeptember 27 - 12:43
Nyelvi sokszínűség és kreativitás jellemezte 2023. szeptember 26-án a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola osztálytermeit és folyosóit. A nyelvek európai napja alkalmából, a hagyományokhoz híven, idén is megrendezték a számos tanulási kompetenciát igénylő, a diákok körében rendkívül népszerű vetélkedőt.
Ilyen volt a nyelvek európai napja a vidékfejlesztésiben

A nap első felében az európai országok tipikus ismertetőjegyeit igyekeztek a lehető legegyedibb módon egy plakát megalkotásával prezentálni.

Az esemény legjobban várt pontja ezúttal is a standok elkészítése volt. Szlovákia, Magyarország, Németország, Ausztria és Anglia egy-egy szelete elevenedett meg az alkalmi bemutatóhelyszínekké változott folyosón. A diákok többsége az általuk tanult szakirányzat, azaz a turizmus, a gasztronómia, a sport, illetve az agrárgazdálkodás felől közelítette meg az adott országot, de akadtak olyanok is, akik az irodalom vagy a képzőművészet nagyjait helyezték előtérbe.

A nyelvi délelőtt második felében a tanulóknak az iskolában tanult nyelvekkel kapcsolatos furfangos feladatokat kellett minél gyorsabban megoldaniuk. A magyar, szlovák, angol és német feladatsor tartalmazott puzzle-t, keresztrejtvényt, országismereti kvízt, sőt még versírással is meg kellett próbálkozniuk a versenyzőknek.

Éberséget és gyors észjárást igényeltek az ezt követő szövegértési feladatok is. Bűnügyi oknyomozók, adatfeldolgozók bőrébe kellett bújniuk ahhoz, hogy az elolvasott szövegekhez kapott trükkös kérdéseket meg tudják oldani.

A nyelvi logikai feladványok után, levezetésképpen egy angol film került levetítésre. Zárásként a látott történethez kapcsolódó kérdésekre kellett a válaszokat elküldeni.

A diákok egy izgalmas, kihívásokkal teli napot tudhattak magukénak. Nem mindennapi közösségi élményben volt részük, hiszen együttműködve, egymást segítve kellett tudásukat egy másfajta élethelyzetben felhasználni. Nemcsak a nyelvi kompetenciáikról tettek tanúbizonyságot, hanem szervezőkészségükről, innovatív gondolkodásmódjukról, digitális jártasságukról és megfelelő időgazdálkodási képességükről is.

A rendezvény sikeressége ezúttal elsősorban az arcokra csalt mosolyokban, a csillogó szempárokon felvillanó „heuréka-érzésben“, egy-egy elcsípett „megcsináltuk-gesztusban“, de legfőképp az egész nap folyamán az iskola falain belül érezhető konstans „örömérzésben“ volt mérhető.

 -kl-

Ezt már olvasta?

Cookies