Jelenlegi hely

Így előzheted meg a rettegett fog tályogot!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 8 - 15:55 | Színes
A fogtályog a fogbél begyulladt, gennyel teli gyulladása, ezáltal az egyik legkellemetlenebb egészségügyi problémák közé sorolható. A fog tályogban szenvedő páciensek tüneteit arcdagadás, fájdalom és diszkomfort érzés kíséri.
Így előzheted meg a rettegett fog tályogot!

Ellátásához mindenképpen orvosi, szakértő segítség szükséges. A fogtályog kialakulásához elsősorban a fog valamilyen sérülése vezet. Ezt a sérülést pedig okozhatja egy letört, repedt fog vagy a fogszuvasodás is.

A fogtályog azért alakul ki, mert amikor a fog fizikailag megsérül, a baktériumok sokkal könnyebben tudnak bejutni a dentin alatti fogbél területekre, ahol az idegek, szövetek és a vérerek futnak. Ha ezek a baktériumok elérik a gyökeret, ott már szabadon szaporodhatnak és hamarosan bakteriális fertőzés alakul ki. Ilyenkor pedig az elhalt szövetből és a fehérvérsejtekből valamint az ott tartózkodó baktériumokból genny képződik.

A fogtályog kialakulásának okai és tünetei              

A fogtályog megelőzéséhez első sorban meg kell értenünk, hogy mik azok az okok, ami miatt egyáltalán ki tud alakulni ez a szörnyű gyulladás. Az egyik legjellemzőbb oka a tályog kialakulásának, ha nem kezeljük a súlyos fogszuvasodásunkat vagy beletörődünk a fogunk sérüléseibe. A törött és repedt fog egyébként is veszélyeket hordozhat magában. A fogínybetegségek is melegágyai a fogtályognak, így például kockázatos hosszú ideig húzni az ínygyulladásos megbetegedések kezelését. A fogtályog kialakulhat egy gyökérkezelést következtében is vagy okozhatja egy elfertőződött fogtömés is.

A fog tályog általában egyetlen fogat szokott érinteni, de ha nem kezeljük azt időben, akkor gyorsan átterjedhet más fogakra, vagy akár az egész fogsorra is. Ezért ha az előjeleit és tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk fogorvoshoz. A fogtályog tünetei lehetnek a fogfájáson kívül a keserű íz a szájban, kellemetlen szájszag, levertség, fájdalom, gennyedző fogíny, megduzzadt nyaki nyirokcsomó, állkapocs fájdalom, fejfájás, láz és arcduzzanat.

Így előzhetjük meg a fogtályog kialakulását

A kezeletlen fogtályog sipoly kialakulásához is vezethet és akár a szervezet különböző részeit is megfertőzheti a betegség. Előfordulhat csontvelőgyulladás és bőrbetegség is kísérő tünetként. Kezelése fogorvos általi beavatkozással és antibiotikumos kúrával lehetséges. Általában a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett sós, meleg vizes öblögetést is javasolnak a fogorvosok. A gyulladás legkellemetlenebb megoldása a gyökérkezelés és a foghúzás ezért ezek elkerülése érdekében jobb a fogtályog kockázatának kialakulását csökkenteni!

Ha szeretnénk elkerülni ezt a kellemetlen betegséget és a gyötrelmes tünetegyüttest, akkor tartsunk be néhány szabályt, ami elősegíti a fogsorunk egészségesebben tartását:

  • kezeltessük azonnal a letört vagy repedt fogunkat, ne halogassunk
  • látogassuk gyakran a fogorvosunkat, kérjünk általános állapotfelmérést
  • a fogszuvasodások elkerülése érdekében javítsuk a mindennapos szájhigiéniát
  • ne fogyasszunk túlzott cukor tartalmú ételeket
  • ne fogyasszunk szénsavas italokat, üdítőket
  • komoly immunbetegségek esetén látogassuk gyakrabban a fogorvost