Back to top

Igényesek a dunaszerdahelyi vevők

Publikálva: 2016, április 12 - 14:56
Rácz József vállalkozásai jelenleg nyolc nemzetközi autómarkát képviselnek városunkban. A sikeres üzletembert az idáig vezető útról, a munkások kiválasztásáról és a piac további fejlődéséről kérdeztük.
Igényesek a dunaszerdahelyi vevők

Mikor indította el első autókereskedését?

1999-ben nyitottuk meg társammal a Renault márkakereskedést, komoly hitelteherrel a „hátunkon”. Szeptemberben indultunk, de csak decemberben tudtuk eladni az első autót. Ennek ellenére nem adtuk fel, és fokozatosan beindult az üzlet. Mindennek köszönhetően a későbbiekben bővíteni is tudtuk, majd 2006-ban átadtuk a vásárlóknak a Volkswagen kereskedést is, amelyet komoly bürokratikus csaták előztek meg, de az évek alatt bizonyítottuk, az importőr számára is hasznos a dunaszerdahelyi márkaképviselet. Országos viszonylatban is jó helyet foglalunk el a 8–10 százalékos piaci részesedéssel.

Úgy tudom, nemzetközileg is elismerték a munkájukat.

Igyekszünk, hogy a nemzetközi standardok szerint dolgozzunk. Ennek lett az eredménye, hogy 2014-ben a legjobb európai szerviznek választottak bennünket, amelyért a díjat Németországban vehettük át.
Emellett több hazai elismerést is begyűjtöttünk. Tavalyelőtt vettük át a Škoda kereskedést – s tavaly a márkában az év eladója lettünk, megháromszoroztuk az eladott autók számát. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy munkánkat mindig a lehető legjobban, magas színvonalon kívánjuk végezni. Csak így tudunk fejlődni. 2015-ben pedig további két márka képviseletét is megnyitottuk: a Kia és a Mercedes kereskedéseket egy pozsonyi vállalattal közösen folytatjuk.

A növekedéshez fontos a megfelelő munkaerő.

– Így van, ezért is én választom ki a munkatársakat. Jelenleg 64 alkalmazottja van a DS-Carnak. Fontosnak tartom, hogy biztosítsunk a helyieknek munkalehetőséget, mert ha bekerülnek hozzánk, akkor folyamatosan iskolázásokon vehetnek részt, s ezáltal szakmai tudásuk növekszik, amelyet a későbbiekben is felhasználhatnak.
Azt gondolom, hogy az igényesség és a minőség megtartása visz előbbre bennünket, nálunk az is ezt mutatja, hogy például a kereskedéseknek helyet adó épületek is az adott gyártók által elvárt magasabb standardot képviselik. Mert nagyon is lényeges, mit és hogyan adunk a vevőinknek.

Hogyan jellemezné a helyi vevőket?

– Az a jellemző rájuk, hogy igényesek. A legjobb áron a legjobb minőséget várják. Ez így is van rendjén. Eközben pedig látom, egyre több márka szeretne Dunaszerdahelyre jönni. Úgy tekintenek a régióra, hogy az itt élő emberek a pénzükért minőséget kívánnak, és hajlandók is ezért fizetni.
A számok szintjén azt mondhatjuk, hogy a járásunkban évente 1500 új autó került eladásra, ami nagyon jó eredmény a 120 ezer lakoshoz viszonyítva. A vásárlók döntő hányada magánszemély – a nagyobb mennyiségű vállalati autóvétel ugyanis nem jellemző.

Melyik kategória népszerű most a városunkban?

Egyértelmű világtrend, hogy a középkategóriás autók utáni kereslet csökken, és jelenleg a városi terepjárók, tehát a SUV-ok a legnépszerűbbek, de ugyancsak jól megy a kisautóknak is tájainkon.
Az autóipar persze rohamosan fejlődik, amiről tegnap még azt gondoltuk, csak álom, az ma már valóság, és sorozatgyártásban készülnek az autonóm autók, amelyek saját magukat irányítják.

Hogyan igyekeznek az új kihívásoknak megfelelni?

Az idén szeretnénk befejezni a Kaufland üzletközpont melletti kereskedéseink átépítését, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi Audi szalon helyére kerülne a Seat márkakereskedés, mellette elektromos töltőállomások kerülnének kialakításra, valamint további szolgáltató létesítmények az autósok számára, és helyet kapna az új Audi márkakereskedés is. Azt gondolom, hogy az elektromos meghajtású autók száma az elkövetkező években rohamos növekedésnek fog indulni, ehhez pedig olyan gazdasági környezet szükséges, amely elérhetőbbe teszi őket a vevők számára.

Végezetül arról kérdezném, ilyen komoly sikerekkel a háta mögött, hogyan lehetne a városban tovább javítani a vállalkozói környezetet?

A városfejlesztés feladata, hogy olyan infrastruktúrát alakítson ki városunkban, amely lehetővé teszi, hogy a Dunaszerdahelyen és  környékén élőknek ne máshova, sok esetben külföldre kelljen utazniuk munkalehetőség után. Az iskolarendszer az egyik fontos kérdés, de helyi munkalehetőségek is kellenek, ehhez iparra is szükség van. Dunaszerdahely jó feltételeket teremtett a vállalkozói ötleteknek, de arra is figyelni kell, hogy a lakónegyedek és az üzleti zónák egyaránt szervesen fejlődjenek, és az új munkahelyek kialakítását segítsük elő.

Ezt már olvasta?

Címkék: Rácz József