Back to top

Igazságosabb parkolási rendszer

Publikálva: 2017, július 5 - 10:12
A nyártól megújuló rendszerrel működik majd városunkban a parkolás, amely igazságosabb és jobban ellenőrizhető lesz. Ennek részleteiről Hájos Zoltán polgármestert kérdeztük.
Igazságosabb parkolási rendszer

„Amikor 2014 májusában a Municipal Real Estate DS kft. átvette a városi parkolók kezelését, szembesültünk azzal a ténnyel is, hogy a jegyeket árusító gépek elöregedtek, már nem felelnek meg a műszaki előírásoknak, ezért úgy döntöttünk, hogy operatív lízing keretén belül újítjuk meg ezeket. Azóta azt tapasztaljuk, hogy a parkoló polgárok közül kevesebben igyekeznek visszaélni a szolgáltatással, csökken a nem fizető autósok száma, ami a városi rendőrök munkájának is köszönhető.

A még hatékonyabb működés érdekében júliusban olyan változtatás lép érvénybe, amely még igazságosabbá teszi a parkolást. Eddig az autós egy adott zónában 50 centért vásárolhatott a jegyautomatákban egyórás parkolójegyet, de ha ezt nem használta ki, s közben át kellett mennie egy másik parkolóba, ott újabb jegyet kellett váltania. Ezeket a rendszerhibákat kívánjuk kiküszöbölni azzal a változással, amelynek értelmében már mindegy lesz hol fizeti meg a polgár a díjat, a városi parkolózóna egész területén ki tudja használni azt az érvényességi időn belül. Ehhez az sms-s rendszerhez hasonlóan be kell írni majd a parkolójegyet árusító automatákba az autó rendszámát is, s a városi rendőrők az informatikai rendszernek köszönhetően már csak a gépkocsik rendszámát fogják okostelefonnal leolvasni, hogy kiderüljön, annak vezetője váltott-e parkolójegyet vagy sem.

Ezzel együtt elkerülhetőek lesznek azok az esetek is, amikor a gépkocsi vezetője különféle magyarázatokkal igyekezett bizonyítani, hogy a jegyet elvesztette vagy éppen elfújta azt a szél. A változás a parkolókártyák tulajdonosait is érinteni fogja a jövő évtől, az ő bérletváltásukat is majd rögzíti a rendszer és nem lesz szükség majd a kártyák kiragasztására az autó szélvédőjére.

Egy kényelmesebb megoldás jön létre tehát, amely az ellenőrzést is szigorúbbá teszi, de aki tiszteségesen jár el, az csak a problémamentesebb jegyvásárlást észleli majd.”

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2017/12.számában.

Ezt már olvasta?

Cookies