Back to top

Idén már biztos nem mérik fel a diákok tudásszintjét

Publikálva: 2021, május 28 - 14:09
Idén az alapiskolák kilencedikes és a nyolcosztályos gimnáziumok negyedikes tanulóinak tudásszintjét matematikából és az oktatási nyelvből nem országosan, hanem csak egy reprezentatív minta segítségével fogják felmérni.
Idén már biztos nem mérik fel a diákok tudásszintjét

Az ún. monitor célja az idei tanévben az, hogy teszteljék a kiválasztott diákok tudását a járvány második hulláma és a távoktatás után. A felmérésbe mintegy 500 iskola 13 000 tanulója kapcsolódik be. A TASR hírügynökséget az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta pénteken.

A tesztelést az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) biztosítja. A felmérésbe az ország minden szegletéből bekapcsolódik majd egy-egy iskola.

A reprezentatív mintában képviseltetni fogják magukat a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, a nagyobb és kisebb iskolák, valamint a szlovák és a magyar tanítási nyelvű iskolák is.

Ez utóbbiak diákjai minden anyagot magyar nyelven kapnak meg.

A tesztelésre a kiválasztott iskolákban május 31. és június 11. között kerül sor. Az egyes tanintézmények szabadon választhatnak időpontot ebben a kéthetes időintervallumban.

A diákok kitöltenek majd egy kérdőívet is, melynek célja annak kiderítése, hogy mit gondolnak az idei távoktatásról, és mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik. A tanulók válaszait fontos információkként fogjuk kezelni, melyek lehetővé teszik számunkra az elmúlt hónapokban zajló távoktatás kiértékelését

– közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

A NÚCEM még áprilisban lehetővé tette az iskoláknak, hogy az e-tesztelés által bekapcsolódjanak a diákok tudásszintjének önkéntes alapon történő felmérésébe. Elektronikus és nyomtatott tesztek is rendelkezésre állnak matematikából és az oktatási nyelvekből. A felméréseket az alapiskolák ötödikes és kilencedikes tanulóinak szánják.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies