Back to top

Idén már bizonyosan elmarad a műjégpálya felújítása

Publikálva: 2024, június 6 - 18:59
Idén már biztosan nem valósul meg az a beruházás, amelynek értelmében teljesen megújult volna és be lett volna fedve a városi műjégpálya. A projekt kapcsán felmerült problémákról, illetve arról, miért is döntött a város inkább úgy, hogy eláll a jelenleg folyamatban lévő terv megvalósításától, sajtótájékoztatón számolt be Hájos Zoltán polgármester és Jáni József, a Municipal Real Estate Dunajská Streda Kft., közterületfenntartó-vállalat ügyvezető igazgatója.
Idén már bizonyosan elmarad a műjégpálya felújítása

Hájos Zoltán polgármester az előzményekkel kezdte, miszerint a város és a DAC futballklub, de a többi sportág, így a kézilabda, a sakkcsapat vagy a birkózók közötti pozitív kapcsolatot látva a Szlovák Jégkorong Szövetség felvetette, tudná támogatni, hogy a dunaszerdahelyi műjégpálya be legyen fedve, s ott egy multifunkciós csarnok legyen kialakítva. 

„Ez a csarnok aztán a téli szezonban biztosítaná az alapiskolás gyermekek számára az iskolán kívüli szabadidős tevékenységet. 

A Szlovák Jégkorong Szövetség ugyanis szeretné, ha Dunaszerdahelyről és környékéről is meg lehetne olyan tehetséges fiatalokat szólítani, akik akár a profi ligába kerülhetnének. 

Tudnák tehát támogatni, hogy a befedett műjégpályán azok a gyerekek, akik szeretnének hokizni, korcsolyázni, azokat a gyerekeket szakképzett tanárok, szabadidős tevékenységre jogosultak a szülők belegyezésével összeszednék az egyes iskolákban, majd műjégpályához szállítanák, ahol foglalkoznának velük” – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy a város természetesen nyitott volt erre az először 2019-ben megfogalmazódott lehetőségre.

A Covid idejében ez a kérdés háttérbe szorult, majd 2021-ben került újra terítékre, amikoris a város érdeklődésére a szövetség jelezte, ők továbbra is nyitottak. „Jött tehát a kérdés, hogyan legyen befedve a meglévő műjégpálya, és hogyan tudjuk azt korszerűsíteni. Hiszen, ha járt ott már valaki, akkor látható, hogy milyen energiafaló motorok, szivattyúk működtetik a rendszert” – tette hozzá Hájos Zoltán, megjegyezve, hogy a világítás ugyan már korszerűsítve lett, ám a műjégpálya kihasználása mindenképp időjárásfüggő és gazdaságtalan. Elkészült tehát a projekt a felújításra, amit a Szlovák Jégkorong Szövetség is jóváhagyott.
A sporttal kapcsolatos városi infrastruktúrákat a Municipal Real Estate Dunajská Streda Kft. kezeli, így jogi szempontból ők vették át a pályázat lebonyolítását.

„Az állami sportalapból kértünk támogatást a műjégpálya lefedésére, 1 250 000 eurót” – mondta Jáni József ügyvezető igazgató, aki hozzátette azt is, hogy a pályázat, amit beadtak sikeres volt, és a megpályázott összegből sikerült jóváhagyatni 972 000 eurót. Nagyszombat megye ugyancsak megtámogatta a tervet, 200 000 eurós összeggel. Összességében az önerő lízingtársasági hiteléből lett volna biztosítva, 2,2 millió euró összegben.  

A pályázati szerződés aláírása után ki kellett versenyeztetni a kivitelezőket, melynek következtében két nyertes került ki: lett egy építkezési és egy technológiai kivitelező. 

„Az építkezési kivitelező felszólított minket 2023 januárjában, hogy a kivitelező projektben vannak hiányosságok. Attól kezdve a tervezőiroda, a projektáns fel lett szólítva, és megkezdődött a hiányosságok feltöltése. Ez a folyamat majdnem egy évig húzódott” – fogalmazott Jáni József. 

„A beruházás végleges dátuma 2024. október 31-e, de a sportalap szerződésében megfogalmazottakat addig már nem tudjuk teljesíteni” – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy addigra nem hogy be kellene fedni és korszerűsíteni a műjégpályát, de a teljes elszámolást is le kellene adni, ami irreális. 

„Ráadásul a plusz munkák, amik időközben feltöltésre kerültek, és az infláció, ami az utolsó két évben az építőiparban is érezhető volt, azt eredményezték, hogy jelen pillanatban 970 000 euró hiányzik még. Így sajnálattal közlöm, hogy így, ebben a formában nem tudjuk kivitelezni a tervet. Az építkezést elkezdeni és befejezni október 31-ig nem reális.”

Magyarán vissza kell mondani a pályázatot is, hiszen a projekten idő közben nem lehet változtatni. Új projektet kellene készíteni, és újrakezdeni a folyamatot. Hájos Zoltán polgármester azt is elmondta, hol keletkezett hiba a folyamatban.

„Az a cég, amelyik a közbeszerzésen megnyerte a projektnek az elkészítését, az a látványtervet hiba nélkül elkészítette. A gondok ott kezdődtek, amikoris a kivitelezési tervet kellett elkészíteni. Ráadásul a kivitelező cég figyelmeztetett bennünket, hogy hiányosságok vannak a projektben. Ott adódtak a hibák, hogy a kivitelező pozsonyi székhelyű Sabo Kft-nek a beszállítója egy pöstyéni Marian Varga építészmérnökkel terveztetett, és érdekes módon később kiderült, ő ezt úgy tette meg, hogy nem valósította meg a helyszíni szemlét, hanem a Google térképről szerzett adatokból tervezett egy csarnokot, nem látva az eredeti helyszínt, a terepviszonyokat. Holott nem is egy zöldmezős beruházásról van szó, hanem adott a hely, az infrastruktúra, az épületek, és azokat kellett úgy megtervezni, hogy az kompatibilis legyen a mostani helyzettel” – figyelmeztetett Hájos Zoltán, azt is elmondva többek között, hogy a területen mintegy kétméteres szintkülönbség van, ami egy csarnok stabilitása szempontjából nagyon nem mindegy. 

„Amikor már a helyszínre érkezett a tervező és szembesítettük azzal, hogy amit ő csinált, az köszönőviszonyban sincs a helyi viszonyokkal, nem tudott mit mondani. Megígérte, hogy záros határidőn belül leadja a módosított tervet és tudjuk folytatni a folyamatot. Persze megdrágult az egész költségvetés” – mondta el Hájos Zoltán, aki szerint az építészmérnök aztán se a terveztető Sabo Kft-n keresztül, se más módon nem volt hajlandó a várossal kommunikálni. Így nem adta le időben a terveket, amik ráadásul majdnem egymillió euróval meg is növelték a beruházás költségvetését, amire azonban ilyen feltételek mellett már fedezet nincs. 
„Ez egy olyan felelőtlen hozzáállás a szakember részéről, hogy úgy döntöttem, mindenképp felveszem a kapcsolatot az építészeti kamarával, hogy ne történhessen meg még egyszer, hogy ez az építészmérnök másnak is hasonló kárt okoz” – jelezte a polgármester. 

A megdrágult költségek és a projekt időpontjának közeli lezárása és tarthatatlansága miatt Dunaszerdahely így eláll a pályázattól, s a megnyert összeget visszautalja egyrészt a sportalapnak, másrészt a megyének. 
Mindenesetre a műjégpálya átalakítása nem marad el, mert a tervek szerint a város igyekszik megfelelő pályázat segítségével több etapban megvalósítani azt a jövőben, előtte azonban szükséges erről megfelelő módon a képviselő-testület álláspontját is kikérni.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies