Back to top

Idén is Duna Menti Tavasz – negyvennyolcadszorra!

Publikálva: 2024, január 16 - 06:00
A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb-és színjátszófesztivál főszervezőjeként társrendezőivel, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányával, Dunaszerdahely Város Önkormányzatával és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal közösen meghirdetik a 48. Duna Menti Tavasz seregszemlét.
Idén is Duna Menti Tavasz – negyvennyolcadszorra!

A VERSENY JELLEMZÉSE:

Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában (a szerkesztett játék minden olyan előadás, amely különböző műfajú művek önálló egységgé szerkesz- tésével készül és valósul meg, pl.: mozgásszínház, irodalmi színpad, pódiumjáték, dramatikus népi játék, illetve ezek ötvözete).

 

A VERSENY KATEGÓRIÁI:

 1. bábjátékos kategória, csoportok és szólisták részére

 2. színjátszó kategória

 3. szerkesztett játékok kategória.

 

A VERSENY FORDULÓI ÉS IDŐPONTJAI:

 

Válogató fesztiválok és rendezőik:

 • Csemadok területi választmányok: Érsekújvári – Lévai járás, Tornalja, Galánta

 • Más intézmények: Komáromi Művelődési Központ, Bodrogközi- és Ung-vidéki Kulturális Köz- pont (Latorca Menti Tavasz), Nyárasdi Művelődési Ház

 

Előzetes helyszínek: Komárom, Királyhelmec (Latorca Menti Tavasz), Tornalja, Ipolyság, Nyárasd A regionális fesztiválok, és a válogatások időpontja: 2024. április 15 - május 5.

ORSZÁGOS DÖNTŐ HELYSZÍNE, IDŐPONTJA:

Dunaszerdahely, 2024. május 21 – 24. (kedd-péntek)

 

A VERSENY ÉRTÉKELÉSÉNEK MÓDJA:

A verseny országos döntőjének zsűrijét a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjának javaslata alapján a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetének igazgatója nevezi ki. A zsűri összetéte- le: hazai magyar szakemberek, magyarországi, szlovák és külföldi szakemberek. A külföldi szakem- bereket a társintézmények (Magyar Színjátékos Társaság) javaslata alapján választja ki a programbi- zottság. A társintézmények felkérésére a zsűri rangos színjátszó fesztiválokra delegálhat csoportot (Weöres Sándor SZF, stb.).

A verseny regionális döntőjének zsűrije két részből áll:

 1. a központi (országos) válogatóbizottság

 2. és a régió által javasolt zsűri.

A válogatóbizottságot a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója nevezi ki. A regionális

döntők zsűrijét az illetékes területi választmány javaslata alapján a Szlovákiai Magyar Művelődési

 

Intézet delegálja. A regionális döntőkön a zsűri tagjaként részt vehet más rangos fesztivál (Magyar Drámapedagógiai Társaság, Magyar Színjátékos Társaság) egy tagja, aki a regionális fordulók után a hazai zsűritagokkal közösen javaslatot tesz a Weöres Sándor országos színjátszó fesztiválon szereplő színjátszó csapatra.

 

A TOVÁBBJUTÁSI KULCSOK MEGHATÁROZÁSA

Regionális versenyek:

 1. helyezések kategóriánként,

 2. a regionális versenyről az első helyezett jut tovább az országos döntőbe,

 3. a zsűrinek módjában áll nem kiadni az első helyet, illetve a verseny színvonalától függően több csoportot is továbbjuttatni a szakmai, regionális elvei alapján, a gazdasági elvek betartásával,

 4. a talon, az a helyzet egy regionális fesztiválon, amikor a többi fesztivál helyezettjeinek nem ismerete teszik függővé a továbbjutást, a válogatás befejezésekor a programbizottság dönti el a továbbjutást.

 

MEGHIRDETETT DÍJAK, HELYEZÉSEK:

 

Regionális versenyek:

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya emléklapot biztosít a válogatófesztiválokra. A Csemadokon kívüli válogatófesztiválok rendezői, akik fesztiváljukkal csatlakoztak a DMT-hoz, a zsűri értékelése alapján, további saját díjat, oklevelet adhatnak ki.

 

Az országos döntő díjai:

 

A tehetséges csapat díja

A következő évfolyamra biztosítja egy kezdő, de tehetséges csoport részvételét az országos döntőben. A válogatás lezárása után a válogatóbizottság tagjai javasolják, és az országos döntő eredményeinek hirdetésében ismertetik.

 

Dusza István-díj

(a mozgalomban elért eredmények alapján, egyéni díj), évente egy adható ki báb vagy színját- szó kategóriában. Javaslatot egyének és jogi személyek tehetnek, 2024. május 5-ig, a válogató fesztiválok zárásáig. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy szakmai életrajzát, a mozgalomban elért eredményeit. Döntést a főrendező színházi és bábozó szakmai szekciói hoz- nak. A díjat az országos döntő eredmény-hirdetésében ismertetik.

 

Szakmai díjak

az országos döntő díjai (kategóriánkként):

 1. A csoportok gyémánt- arany- ezüst- és bronz sávok minősítést kapnak, amelynek odaítélésé- ről a zsűri dönt

 2. A gyémántsávos minősítésben egy fesztiváldíj (fődíj), adható ki.

 3. Rendezői díj

 

A zsűri a szakmai védnökkel való egyeztetés után egyéb díjakat is kiadhat.

 

A FESZTIVÁL BIZOTTSÁGAI:

Az országos döntő  főszervezője főbizottságot, szervezőbizottságot alakít, amelyek szervesen együttműködnek a programbizottsággal.

A járási versenyek, az országos elődöntők szervezői együttműködnek a főszervezővel.

 

A FESZTIVÁL EREDMÉNYEI:

A fesztivál eredményeit a főszervező a sajtóban, az Intézet és a Csemadok honlapján teszi közzé.

A verseny zárása után a Csemadok Országos Elnökségének jelentést készít, amely tartalmazza a verseny lefolyását, pontos programját, a résztvevő csoportokat, egyéneket, a kísérőprogramokat, a gazdasági beszámolókat.

 

JELENTKEZÉS határideje: 2024. március 10.

Jelentkezni kizárólagosan elektronikus úton, az alábbi linken lehet: klikkeljen ide!

ELÉRHETŐSÉGEK:

Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahely

P.O.BOX 16

Bacsákova 240/13

929 01 Dunajská Streda

tel.: 031/552 24 78

mobil: 0917/399 516

e-mail: dmt [at] csemadok.sk

 

A versenyszabályzat letölthető a www.intezet.sk és a www.csemadok.sk honlapról.

Ezt már olvasta?

Cookies