Jelenlegi hely

Huszonöt év után ismét Európában?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, március 9 - 06:37 | DAC hírek
A Fortuna Liga rájátszásában esély nyílik a DAC előtt, hogy 25 év után ismét kiharcolja az európai kupaszereplés jogát.
Huszonöt év után ismét Európában?

A 2017/18-as szezontól a Fortuna Liga új lebonyolítási formát kapott. A bajnokság e modellje visszahozta az élvonalba az alapszakaszt és a rájátszást, amelyek az önálló szlovák liga első három évadjában – 1993/94 és 1995/96 között – már jelen voltak.

Az idény folyamán mindegyik csapat legalább 32 bajnoki mérkőzést abszolvál. Múlt hétvégén a 22. fordulóval befejeződött az alapszakasz, amely során mindenki mindenkivel megmérkőzött odahaza és idegenben is. A bajnokság két hatos csoportra oszlott – a felső hatos a bajnoki címért és az európai kupaszereplés kivívásáért harcol, míg az alsó a kiesés elkerülésért.

Mindemellett a tabella hetedik helyén álló csapatnak is esélye nyílhat az Európa-ligába való bejutásra. Ez akkor valósulhat meg, ha a végső bajnoki táblázat első három helyezettje közül kerül ki a szlovák kupa győztese. Ebben az esetben az Európa-liga selejtezőibe szóló utolsó hely sorsa selejtezőn dől el, amelynek elődöntőiben a 4. a 7., míg az 5. a 6. helyezettel mérkőzik, majd a két párharc győztese a döntőben találkozik (a selejtezők egy-egy mérkőzésből állnak, és a táblázaton magasabban álló együttes a pályaválasztó). Ez a lebonyolítási modell egyúttal azt is jelenti, hogy a végső táblázat első hét csapatának is lehetősége nyílik az európai kupaszereplés kivívására.

Ami az alsóházat illeti, a végső táblázat 12. helyén álló együttes automatikusan kiesik. Amennyiben a második liga 2. helyezettje minden élvonalbeli licenckritériumnak megfelel, a Fortuna Liga 11. helyezettjével mérkőzik egy kétmeccses selejtezőn (otthon, idegenben) az élvonalban maradásért.

Az alapszakaszban megszerzett pontokat és a gólarányukat a rájátszásba is magukkal viszik a csapatok. Mindkét csoportban további 10 forduló kerül megrendezésre, ismét mindenki mindenkivel kétszer találkozik (egyszer otthon, egyszer idegenben).

Tehát még kereken 30 pontért folyik a küzdelem, és a rájátszás alaposan megkeverheti a kártyákat a bajnoki címért és az európai kupaporondra való kilépésért folyó harcban. A DAC a TOP 6 elleni összecsapások előtt a harmadik helyen áll, amely a szezonzárást követően egyeneságú bejutást jelentene az Európa-liga júliusi 1. selejtezőkörébe. Jelenleg 39 ponttal állunk, ami azt jelenti, hogy a listavezető Nagyszombattal szemben pillanatnyilag 11 pont a hátrányunk, míg a negyedik helyezett Zsolna előtt két pont előnnyel rendelkezünk.

Az európai kupaporondon eddig összesen tíz mérkőzést játszott a DAC: négyet a Kupagyőztesek Európa-kupájában, hatot pedig az UEFA-kupában. Mindkét versenysorozat a mai Európa-liga elődjének számít. A DAC legutóbb 25 éve szerepelt európai kupasorozatban. 1993 szeptemberében az UEFA-kupában a későbbi döntős Salzburggal találkoztunk, amely két, egyaránt 2:0-s győzelemmel búcsúztatta csapatunkat.

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC