Back to top

Hűségkártya – érvényes, ha…

Publikálva: 2023, január 26 - 12:32
Többen megkeresték a városi hivatalt, hogy mikor lesz számukra az új városi hűségkártya kézbesítve. Nem tudtak ugyanis arról, hogy a 2020-ban kiadott plasztik hűségkártya most is működik – érvényességét azonban a lakos „aktiválja” évről évre, attól függően, befizette-e a helyi illetékeket. Ennek kapcsán kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Hűségkártya – érvényes, ha…

Legelőször, amikor elindult a városi hűségkártya-program, az önkormányzat eleve bizonyos feltételekhez kötötte magának a kártyának a kiadását. Ez ma is érvényes: aki a városi költségvetésbe időben és hiánytalanul befizeti a helyi adót és a helyi illetéket, akkor az a városi intézményekben kedvezményekhez tud jutni valamilyen formában a hűségkártya segítségével.

A hűségkártya bevezetését követően évről évre egyre nagyobb volt a kártya népszerűsége, amelyet eleinte csak egyéves időtartamra és fóliázott formában adtunk ki. Azután jött a kétévés, vonalkóddal ellátott kártya. A vonalkód akkoriban is, és most is arra szolgál, hogy azonosítsa a kártya tulajdonosát, valóban befizette-e legkésőbb az előző év végéig a helyi adót és illetéket – csak ezután kaphatott ugyanis városi hűségkártyát.

2020-ban aztán, mivel minden egyes kártya kiadásának anyagi vonzata volt, illetve maga a kézbesítése is költségekkel járt, elgondolkodtunk, hogy egy fizikailag tartósabb hűségkártyát szükséges kiadnunk, egyrészt a spórolás, másrészt a jobb kihasználhatóság okán. Ez a plasztikkártya pedig, köszönhetően a technológiai fejlődésnek, már sokkal több lehetőséget biztosít.

A városi hivatalt idén is többen megkeresték, arról érdeklődve, mikor kapják meg az új hűségkártyájukat.

Számukra jelzem, hogy a forgalomban lévő hűségkártyák működőképesek, a kiadásuk pillanatától érvényesek, tehát nem kell cserélni, hiszen meghatározatlan időre adtuk ki azokat.

Azonban azt mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy érvényességét maga a lakos „aktiválja” azáltal, hogy fizeti a helyi adót és az illetékeket, vagy sem. Magyarán, aki legkésőbb a múlt év végéig befizette azokat, annak a hűségkártyája továbbra is érvényes, aki azonban nem tett eleget ennek a kötelezettségének, az érvénytelenítette a hűségkártyáját. Gyakorlatilag ugyanis csak azzal a kártyával lehet a városi kedvezményeket igényelni, amelyik érvényes.

A plasztikkártyát azonban nem szabad eldobni, mert az attól függően, hogy a helyi illetékeket kifizették-e, ismét aktiválódik! Akkor is, ha az előző évben pl. „érvénytelen” volt.

Csak abban az esetben adunk ki új kártyát, ha a lakos betöltötte be a 18. életévét és rendesen van fizetve utána a helyi adó és az illeték, illetve azok kapnak új hűségkártyát, akik eddig még nem kaptak, mert pl. csak most rendezték a régi tartozásaikat. Aki elvesztette a plasztik kártyáját, az pedig illeték ellenében igényelhet újat, az új hűságkártya kiadásával pedig a régi kártyája automatikusan érvénytelenné válik.

Arról is sokat beszéltünk már, hogy hol tudják kihasználni a lakosok a kedvezményeket. Lehet, nem mindenki tudja, de például a dunaszerdahelyi hűségkártyával rendelkező polgárok a Thermálparkban is jelentős kedvezményeket kapnak, illetve többször beszéltünk arról is, hogy milyen jelentős kedvezményeket biztosít az önkormányzat által kiadott kedvezménykártya a városi oktatási intézményekben is.

Emellett részletesen lehet tájékozódni a város honlapján, a hűségkártyával foglalkozó résznél is.

Ha pedig valaki, akinek nincs semmilyen tartozása a város felé, és mégis azt észlelné, hogy nem érvényes a kártyája, az azt a városi hivatalban, a hivatalvezető asszony titkárságán reklamálhatja meg.

Természetesen a lakosok online is ellenőrizhetik, hogy van-e valamilyen hátralékuk a város felé – azt a város honlapján (dunstreda.sk), az elektronikus ügyfélkapun belépve tehetik meg.

Ezt már olvasta?

Cookies