Back to top

Hova folyik az esővíz, avagy mi és hova vezet?

Publikálva: 2021, július 22 - 12:13
Az elmúlt szombaton jelentős esőzés nehezítette meg a járásunk több településének életét, így Dunaszerdahelyen is a rövid alatt lezúduló vízmennyiség pincéket és utcákat árasztott el. Az egyre szélsőségesebb időjárás úgy tűnik már a mindennapjaink része, és meg kell tanulnunk együttélni a nagy szárazság utáni hirtelen érkező viharokkal, de mégis fel lehet rájuk egyáltalán valamennyire készülni?
Hova folyik az esővíz, avagy mi és hova vezet?

A kérdés már önmagában is vitákat okozhat, mert azzal kapcsolatban is eltérőek a vélemények, mennyire változott meg a klímahelyzet a világban, s mi okozza a növekvő szélsőséges viharok számát. Az viszont egyértelmű, hogy a nagy esőzések egyre gyakrabban fordulnak elő és a hosszú eső nélküli időszakokat váltva nagy anyagi károkat tudnak okozni.

Ahogy Hájos Zoltántól, városunk polgármesteréről megtudtuk, szombaton délután öt órakor III.  fokú árvízvédelmi készültséget hirdettek ki városunkban, amelyet vasárnap délelőtt második fokúra csökkentettek, mert ekkor ugyan már az időjárás kedvező volt, de az előrejelzések egy újabb vihart jeleztek még aznap délutánra. Ez, mint tudjuk, elkerülte Dunaszerdahelyt és Somorján okozott problémákat, így a készültséget vasárnap este visszavonták.

Látszólag azt gondolnánk, hogy az ilyen készültség csak a fokozott lakossági odafigyelést célozza, de sokkal fontosabb szerepe van, főként olyan helyzetben, amikor az anyagi károkat majd a biztosítók is értékelik. Ebből a szempontból tehát megtörténtek a szükséges lépések, amelyek a tűzoltók munkáját is segítik a háttérben, mert a professzionális segítség mellett az önkéntes tűzoltók is jelentős részt vállaltak a mentésben.

„A profik mellett több önkéntes tűzoltóegység is segített a helyzet oldásában és az anyagi károk csökkentésében, amiért városunk minden polgára nevében szeretnék köszönetet mondani” – emelte ki a polgármester.

Vannak viszont olyan kérdések, amelyekben még a tűzoltók sem tudnak segíteni. Ahogy az időjárás szélsőségeit nehéz megfékezni, úgy sok esetben a károkat nem tudjuk elkerülni, de megfelelő felkészültséggel talán részben tudjuk csökkenti a nagyságukat.

Ami a dunaszerdahelyi helyzetet illeti, a régi városrészekben vannak csatornák, amelyek takarítását az önkormányzat biztosítja. A takarítás óta eltelt idő természetesen adott helyen befolyásolja azt, hogy mennyire képes az adott egység a vizet elvezetni, de vannak olyan új lakónegyedek, ahol ugyan a lakóházak rá vannak vezetve a csatornahálózatra, az utcákon viszont vízelvezető csatornák kialakítására nem került sor. Ez ugyanis nem kötelező, abból adódóan, hogy a tulajdonosok megfelelő zöldterületet biztosítanak az esővíz elvezetésére.

Ezzel együtt a városban több olyan rész van, ahol a hirtelen lezúduló esővíz nem tud megfelelően elfolyni. Hájostól megtudtuk, a Kisudvarnoki út és a Gyurcsó István utca kereszteződésben is ilyen helyzet fordult elő már többször, amelyet a Municipal Real Estate városi vállalat fog a közeljövőben javítani egy olyan megoldással, amely egyenesen a csatornába vezeti a vizet.

Hasonlóan megoldódik a helyzet a Szőlőskert utcában, mert a jövő évben teljesen megújul ez a sikabonyi rész, s az aszfaltozásnak köszönhetően a Hársfa utcába sem fog letódulni a nagy vízmennyiség. Az átemelő állomás is megújult közben a Nyugat-Szlovákia Vízműveknek köszönhetően az elmúlt évben, remélhetően ez is segíti majd a helyieket.

A Kornfeld Ármin utca kapcsán is több probléma jelentkezett, mint tudjuk, korábban ez egy erdő alatti lapos terület volt, amelyből családi házas övezetet alakítottak, de ezen a részen is megmaradt a szintkülönbség, ahol ugyan a vízművek is megvalósított egy fejlesztést, de a természeti adottságokból adódóan az eső itt is helyet kér magának az ilyen szélsőséges időjárási jelentések esetén.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a Kertvároshoz hasonlóan ezt az utcát a város nem vette át, vagyis a tulajdonosok valamilyen oknál fogva megtartották az utak és járdák tulajdonjogát, amely azt is jelenti, hogy a téli és a nyári karbantartási feladatok is rájuk hárulnak. Az itt felmerülő esőelvezetési gondokat tehát nekik kell oldaniuk a lakosokkal közösen, ebben az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége lépésekre.  

Sajnos az is egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzethez hasonló természeti kihívások feltehetően a jövőben is elő fognak fordulni, éppen ezért fontos, hogy a magánkézben lévő utcák esetében is megoldás szülessen a kérdésekben, ahogy az új negyedek kialakítása során is fokozott hangsúly kerüljön az esővíz elvezetésére. Ebben a tekintetben pedig éppen a vásárlók által támasztott követelmények tudnak előbbre vinni, mert az emelkedő telek- és ingatlanárak mellett nem mindegy, hogy milyen szolgáltatások biztosítottak az adott területen.

raj

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán