Back to top

Horony Ákos nem ért egyet a kulturális alapok összevonási tervével

Publikálva: 2024, január 5 - 08:35
Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos nem ért egyet a Művészeti Alap (FPU) és a Kisebbségi Kulturális Alap (FPKNM – KKA) összevonásának tervével. Csütörtökön a közösségi háló jelentette be, hogy az ügyben levelet írt Martina Šimkovičová kulturális miniszternek.
Horony Ákos nem ért egyet a kulturális alapok összevonási tervével

„A törvény-előkészítő tervben meghatározott feladatok módosítását kértem, összhangban a kormány programnyilatkozatával, mely szerint a kormány a 2016 és 2020 között bevált módszer alapján kívánja támogatni a nemzeti kisebbségek fejlődését, tehát amikor létrehozták a KKA-t” – közölte a kormánybiztos.

Személyes találkozót is kért a minisztertől az álláspontok tisztázása érdekében.

„Azt fogom szorgalmazni, hogy a nemzeti kisebbségek képviselőit is vonják be a törvénymódosítás előkészítésébe” – tette hozzá.

„Kisebbségi kormánybiztosként ragaszkodom hozzá, hogy a támogatások odaítéléséről szóló döntéshozatalban megmaradjon a nemzetiségi kisebbségek részvételi joga” – írta a kormánybiztos.

Az összevonás ellenzői szerdán (január 3.) a kormányhivatalban átadták petíciójukat, melyet 2500-an támogattak aláírásukkal. A törvénymódosítás előkészítésében való részvétel fontosságát Róbert Špoták, a Művészeti Alap (FPU) igazgatója is hangsúlyozta.

A kulturális minisztérium közölte, az összevonás csak az egyik lehetséges megoldás a támogatási alapok hatékonyabb működésére, és a cél a bürokrácia csökkentése, valamint a támogatásra jogosultak körének bővítése. A tárca tájékoztatása szerint a végső megoldást nyilvános szakmai párbeszéd és az érintett csoportok képviselőivel folytatott egyeztetés előzi meg.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies