Back to top

A holokausztra emlékeztek

Publikálva: 2024, július 8 - 10:23
A vészkorszak idejére, a holokausztra emlékeztek és emlékeztettek július 7-én a dunaszerdahelyi zsidó temetőben. A helyi zsidó hitközség szervezésében zajló eseményt egész napos programok követték, így többen ellátogattak az alistáli megemlékezésre, illetve a Wosner család botlatóköveit avatták fel a dunaszerdahelyi posta előtt, majd a hitközség kertjében tartottak találkozót.
A holokausztra emlékeztek

„Nyolcvan év ma már egy egész emberi életnek számít. Nyolcvan éve figyelmeztetünk a kegyetlen múltra, de úgy tűnik, még mindig nem tanultunk a múltból. (...) Egykor családok álmait zúzták szét, egész generációkat érintettek ezek a borzalmak, amelyek a koncentrációs táborok rácsai között történtek” – fogalmazott Schwartz József, a hitközség elnöke, hozzátéve, hogy ennek mind a mai napig komoly hatása van a túlélők és a családjaik számára. Mindemellett a túlélők történeteiből erőt is meríthetnek, mert, mint mondta

„a felfoghatatlan borzalmak ellenére, amelyen az elődeink keresztül mentek, csodálatos hallani a sok történetet a rendíthetetlenségről, a hitről és a bátorságról. Csodálatos hallani az egyének történeteit, akik kockára tették életüket, hogy megmentsék önmagukat, családjukat vagy akár teljesen ismeretlen embereket is. Csodálatos hallani a túlélők történeteit, akik újra megtalálták az életük és a jövőjük értelmét, mögöttük a hatalmas traumával.”

Hájos Zoltán, városunk polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

„A mai nap nem csak fájdalmas megemlékezés a holokauszt áldozataira, azokra, akiket nyolcvan évvel ezelőtt hurcoltak el városunkból a munka vagy haláltáborokba, hanem figyelmeztetés is, hogy nem szabad elfelejtenünk a holokausztot, hogy többé ilyen szörnyűség ne történhessen meg. Sajnos még napjainkban is, még nyolcvan évvel a történelem sötét korszaka után is vannak olyanok, akik nem tudják, mit is jelent a holokauszt… (...)

A holokauszt közvetlenül is érintette városunk lakosságát, hiszen Dunaszerdahely lakosainak is a többsége izraelita volt. Az akkori intézkedések nyomán a zsidó vallású lakosságot először elkülönítették, majd marhavagonokkal szállították el munka- vagy haláltáborokba. Családokat, rokonokat, barátokat szakítottak el egymástól”

– idézte fel az eseményeket városunk vezetője, hozzátéve, hogy Dunaszerdahely nehezen heverte ki, hogy elvitték lakosságának felét – a zsidó közösség nélkül szegényebb lett a város, nem csupán vagyonilag, de kultúráját, szokásait tekintve is. 

„Voltak jóérzésű emberek, akik a tiltás ellenére saját és családtagjaik életének a kockáztatása árán is segítettek a bajbajutottakon. Bújtatták őket, bízva abban, hogy a kegyetlen időszak mihamarabb elmúlik, s mindannyian vissza tudnak térni otthonaikba” – tette hozzá Hájos Zoltán, aki megköszönte a zsidó hitközségnek, hogy a temetőben méltó emlékművet állítottak a dunaszerdahelyi zsidó holokauszt áldozatainak az emlékére.

Az eseményen a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége elnökének, Richard Dudának a beszédét Kornfeld Martin tolmácsolta a hallgatósággal, visszaemlékeztek egy néhai nagynénire, imát mondtak, majd az emlékmécseseket gyújtották meg – köztük a legfiatalabb generáció tagja is. A megemlékezésen felléptek a magángimnázium tanulói, Ajpek Emma Johanna és Vajda Dávid. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies