Jelenlegi hely

Hol találhatok állatbarát kiadó lakást?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, március 12 - 06:07 | Színes
Kedvenceink fontosak számunkra és szeretnénk a lehető legtöbb időt velük tölteni. Ha költözés előtt állunk, elképzelhetetlen számunkra, hogy kedvencünk nélkül menjünk tovább - mégis hogyan, ha egyszer már ő is a család része?
Hol találhatok állatbarát kiadó lakást?

Ilyen esetekben viszont hatalmas problémát jelent az, hogy egy olyan kiadó lakást kell találjunk, ahol kisállatokat is szívesen látnak. Cikkünkben körbejárjuk az albérletben való kutyatartás témakörét és tippeket adunk a sikeres, állatbarát lakáskereséshez. Mindannyian imádjuk kedvenceinket és fontos számunkra, hogy minél több időt velük tölthessünk.

Lehet albérletben kutyát tartani?

Mindannyian megtapasztaltuk, milyen nehéz kisállattal költözni, főleg, ha kutyáról van szó. Egy átlagos főbérlő teljesen elzárkózik attól, hogy lakását kisállatosoknak is kiadja, hiszen tart az esetleges velejáró károktól, problémás helyzetektől. Így költözés során rengeteg időnket veheti el csupán az, hogy olyan kiadó lakást találjunk, ahol kutyánkat szívesen látják.

Mivel ez a folyamat köztudottan időigényes és fárasztó, több oldal is létezik manapság arra, hogy ezt megkönnyítse. Léteznek például külön, állatbarát ingatlankereső weboldalak, de egyéb keresőmotorok is, ahol az ‘állatbarát’ szűrőt használva kifejezetten csak állatbarát ingatlanokat listáznak.

Amellett, hogy igyekszel állatbarát albérletet találni, érdemes lehet a leendő, állattartást ellenző főbérlőt meggyőzni. Sok ingatlantulajdonos például különbséget tesz nagy és kistermetű kutyák között, így könnyen meglehet, hogy kistestű kutyánkat szívesen látja lakásában. Érdemes tehát először rákérdezni a pontos kikötésekre. Emellett mindenképpen megéri kedvencünket is bemutatni: jó eséllyel meggondolja magát a főbérlő, miután élőben is megbizonyosodott arról, hogy kedvencünk jólnevelt. Sokan ajánlólevelet is kérnek korábbi főbérlőjüktől, vagy magasabb értékű kauciót ajánlanak fel arra az esetre, ha a kutyus mégis csak kárt okozna. Végül, de nem utolsó sorban nem elvetendő ötlet professzionális takarítót hívni a lakásba - így a tulajdonos nyugodt lehet afelől, hogy a lakásban nem szaporodnak el az atkák, és nem lepi el az ingatlant a szőr.

Hol keressek albérletet?

Költözés előtt fontos az új lakás elhelyezkedését is figyelembe vennünk. Rendszeresen sétáltatnunk kell majd ugyanis kedvencünket, és arról is gondoskodnunk kell, hogy játékigényét kielégítsük. Érdemes tehát olyan környéket keresni, ahol a közelben vannak parkok, sétálóutcák, és egyéb, sétáltatásra alkalmas területek. Ha pedig mindenképpen a belváros szívében szeretnénk lakni, érdemes sorra vennünk a közeli kutyafuttatók listáját.

Van-e jogi háttere a lakásban való kutyatartásnak?

Nem is gondolnánk rá, mégis létezik törvény az egy háztartásban élő kutyák számának szabályozására, ez pedig a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet. Ez alapján kistestű (20 kg-ig) kutyáknak legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kg között) 15, nagytestű kutyáknak (40 kg felett) pedig 20 négyzetméter szabad mozgástérre van szüksége. Ha valaki több kutyát tart egyszerre, más a helyzet: 6 négyzetméternyi területtel kell számolni kisállatonként.

Tételezzük fel, hogy túl vagyunk a nehezén: megtaláltuk a vágyott, állatbarát albérletet és a törvényeknek is eleget tettünk. Hogyan segíthetjük kedvencünk az új lakhelyére való beilleszkedését?

Segítsünk neki megszokni az új környezetet!

Az első napokban mindenképpen érdemes többet játszani, jutalomfalatokkal és törődéssel kedveskedni kedvencünknek, annak érdekében hogy minél hamarabb megszokja az új környezetet.

Elégítsük ki kedvencünk mozgásigényét!

Fontos, hogy kedvencünk mozgásigényét az új helyen is maximálisan kielégítsük. Ha munkánk vagy egyéb elfoglaltságaink miatt nincs elég időnk megsétáltatni, kérjünk segítséget kutyasétáltatóktól vagy kutyanapköziktől.

Figyeljünk oda a higiéniára!

Mindenki számára fontos a higiénia és ez nincs más kedvenceinkkel sem. Érdemes néhány apróságra odafigyelni annak érdekében, hogy megőrizzük a lakás tisztaságát. Sétáltatás után mossuk le tappancsukat, időnként fürdessük is meg őket. Tisztítsuk rendszeresen edényeiket, játékaikat és fekvőhelyüket egyaránt.

(PR)