Back to top

Hogyan emelkedik jövőre a minimálbér?

Publikálva: 2023, július 22 - 09:43
Az elmúlt években a korábbiakhoz képest jelentősebb ütemben növekedett a minimálbér összege Szlovákiában, s úgy tűnik, ez a tendencia 2024-ben sem fog változni. Ennek ellenére végleges döntés egyelőre nem született, de ha erre nem is kerül sor, már tudni lehet mi lesz a minimálbér sorsa.
Hogyan emelkedik jövőre a minimálbér?

Idén az első fokozatba tartozó szakmák esetében 54 euróval emelkedett a minimálbér összege, azaz 646-ról 700 euróra, ami garantált alapösszegnek számít. Egy minimálbérért dolgozó munkavállaló nettó fizetése tehát 2023-ban 568,97 euró, a statisztikák szerint ezt az összeget a munkavállalók 4 százaléka kapja meg. A munkaadók és a munkavállalók egyeztető fórumán egyelőre nem született döntés arról, mekkora lesz az emelkedés a jövő év elején, de augusztus végéig van idejük megállapodni.

Amennyiben erre mégsem kerül sor, akkor az eddigi automatikus számítási mód szerint járnak el, ami az előző két év átlagbérének 57 százalékához köti a minimálbért, így 744 euró lenne a minimálbér.

Természetesen ez az összeg a munkaadók jelentős részének túl magasnak tűnik, de az ok nem a minimálbérben részesülők bérének emelkedése, mert  lláthatjuk, az nem érint olyan nagy tömeget, sokkal inkább az jelenti a problémát, hogy június 1-jétől a hétvégi jutalékok is a minimálbérhez kötődnek, a minimálbér minden munkavállalót érintheti, az emelés tehát komoly kihívásokat okozhat.

Arról nem is beszélve, hogy sokan már így is magasnak tartják a minimálbér összegét országos szinten, mert a regionális különbségek miatt a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő járásokban elég nagy kihívást jelent ezen bérek kitermelése is.

A trend.sk a pénzügyminisztérium elemzésére hivatkozva például arról ír, hogy 2010 és 2018 között minden ötszázalékos minimálbér-emelés után 14 ezer alkalmazott vesztette el állását. Az adott időszakban összesen 56 százalékkal nőtt a minimálbér.

Azt is meg kell viszont jegyezni, jelenleg a munkanélküliségi adatok kedvezőek, az infláció viszont éppen Szlovákiában a legnagyobb az eurózónán belül, így szinte elképzelhetetlen a minimálbér jelentős emelése nélkül a fejlődés. Tegyük hozzá, a szakszervezet szerint az átlagbér 57 százaléka helyett hatvan százaléktól kellene számolni a minimálbért, de ezen változásokra feltehetően csak a választások után kerülhet sor.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek
Cookies