Back to top

Hogy változnak a nyugdíjak 2023-ban?

Publikálva: 2023, január 4 - 13:22
Az új évvel változnak a nyugdíjak, és ezúttal jelentősnek mondható emelkedés jön.
Hogy változnak a nyugdíjak 2023-ban?

Januártól 11,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, amely az átlagnyugdíj esetében közel hatvan eurót tesz ki havonta. Azok az öregségi nyugdíjban részesülők, akik 300 eurót kapnak havonta, idén 335,40 euróra számíthatnak, 400 euró esetében 47,20 euró lesz a növekedés, míg 600 eurós nyugdíjnál már 70 euró a havi plusz.

Az inflációhoz kötött emelés jelentős változást hoz a szlovákiai nyugdíjak alakulásában, de sajnos elnézve az infláció üteme miatt mindez nem jelent előrelépést reálértékben.

Azaz, a 2021-ben kapott, 70 euróval kisebb havi járandóságból többet engedhetett meg magának a nyugdíjas, mint amit 2023-ban, az immár megemelt nyugdíjból megengedhet majd.

A másik változás, egyúttal egy teljesen új dolog a nyugdíjasok életében, a szülői bónusz.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a bruttó fizetése, illetve a kivetési alapja 1,5 százalékának megfelelő összeggel támogathatja a szüleit. A feltétel, hogy a nyugdíjas gyermeke Szlovákiában dolgozzon, vagyis a külföldön munkát vállalók ilyen formában nem segíthetik szüleiket. A támogatás összegének kiszámításánál a gyermek két évvel ezelőtti jövedelmét veszik alapul.

A szülői bónusz összegének felső határát azonban megszabta a törvényhozás, ami azt jelenti, hogy a havi összeget legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki. A két évvel ezelőtti bruttó átlagbér 1211 euró, és ebből kiindulva januártól 21,80 eurót kap mindkét szülő. Ilyen szülői bónuszt azok a gyermekek fizethetnek, akiknek a bruttó bére vagy kivetési alapja eléri az 1 453,60 eurót.

Amit fontos még tudni ezzel kapcsolatban, hogy a szülői bónuszra való jogosultságról a Szociális Biztosító szeptemberig dönt.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén egyszerre kerül majd kifizetésre a bónusz összege, feltehetően decemberben. Tegyük hozzá, a jogosultságot akkor veszítheti el az érintett szülő, akinek gyermeke 2021-ben Szlovákiában dolgozott, ha azt a gyermek kérvényezi jövő év februárjáig.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies