Back to top

A Hlas-SD elutasítja a kötelező oltást, több párt viszont támogatja

Publikálva: 2022, január 8 - 09:08
A Hlas-SD elutasítja a kötelező oltást, a PS viszont támogatja, a KDH szerint még jobban megosztaná a társadalmat, a Szövetség pedig világos kommunikációt vár el az ügyben.
A Hlas-SD elutasítja a kötelező oltást, több párt viszont támogatja

A Hlas-SD nem látja semmi értelmét a kötelező oltás bevezetésének. Miután megismertük, hogyan hatnak a vakcinák és tudjuk, hogy újabb és újabb variánsok bukkannak fel, politikai szempontból nem helyes elrendelni a kötelező oltást”

- jelentette ki a TASR-nek Peter Pellegrini, a párt elnöke. Rámutatott, hogy sok orvos és egészségügyi nővér sincs beoltva, ha kötelező lenne az oltás, otthagynák az állásukat és összeomolhatna az egészségügy.
Szerinte a legjobb oltási kampány az lenne, ha minden nap részletes adatokat tennének közzé arról, hogy hány beoltott, illetve beoltatlan beteg halt meg, és milyen ez az arány azoknál, akiknek gépi lélegeztetésre van szükségük. Úgy véli, növelik az oltási hajlandóságot azok az intézkedések is, amelyek megnehezítik a beoltatlanok életét.

Egyértelműen támogatjuk a kötelező oltást, mert ez az egyetlen megoldás. Az Alkotmány is lehetővé teszi, hiszen évtizedek óta léteznek kötelező oltások”

- jelentette ki Irena Bihariová, a PS elnöke.

A KDH kijelentette, hogy támogatja az oltást, de ha kötelezővé tennék, az a jelenlegi helyzetben tovább növelné a feszültséget és a társadalom megosztottságát, sőt tömeges ellenállást válthatna ki. Az is kérdéses, hogyan lehetne kikényszeríteni egy ilyen törvény betartását”

- jelentette ki a TASR-nek Lenka Halamová, a KDH szóvivője. Szerinte az időseket úgy kell segíteni, hogy egyszerűen, érthetően tájékoztatják őket az oltással kapcsolatos kérdésekről.

A Szövetség szerint a kockázatos lakossági csoportokba tartozókat szakmailag alátámasztott, világos érvekkel kell tájékoztatni, ahelyett, hogy naponta változó információkkal szembesülnek az oltás fontosságával kapcsolatban.

Ha a tudományos elemzések világszerte igazolják, hogy a kötelező oltásnak van értelme egyes lakossági csoportokban és életeket lehet vele menteni, akkor egyetlen ország, így Szlovákia sem kerülheti el a kötelező oltás bevezetésének megvitatását”

- közölte Magdeme Klára, a párt szóvivője. A párt szerint szükséges megfontolni, hogy mely csoportok számára tennék kötelezővé az oltást.

Ha a kormány a kötelező oltás bevezetése mellett döntene, a Szövetség azt javasolná, hogy járjon elöl példával és először vezesse be a kormányzati intézményekben”

- tette hozzá Magdeme Klára.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies