Back to top

Hiánycikk a Panadol, a Nurofen és a Paralen, de a Strepsils is

Publikálva: 2023, március 9 - 06:32
Továbbra is hiányoznak bizonyos gyógyszerek a hazai piacról, a helyzet az utóbbi hetekben nem javult, de legalább nem romlott.
Hiánycikk a Panadol, a Nurofen és a Paralen, de a Strepsils is

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) a TASR hírügynökség megkeresésére elmondta, egyes fájdalomcsillapítókból, lázcsillapítókból és antibiotikumokból továbbra is hiány van. Szintén nehezen szerezhetők be bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények.

Januárban már tudott volt, hogy főként amoxicilin, azitromycin, paracetamol és ibuprofén tartalmú gyógyszerekről van szó.

A beteg gyerekek szüleinek is főhet a feje, a piacról ugyanis egy sereg gyermekgyógyászati készítmény hiányzik. A legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító készítmények, a Panadol, a Nurofen és a Paralen, valamint a torokfájás elleni készítmények, a Strepsils és a Strepfen is hiányzik a piacról.

A globális gyógyszerhiánynak több oka is van. Ezek: helyi járványok esetén megemelkedett kereslet bizonyos típusú gyógyszerek iránt; az ellátási láncban keletkezett, és a világjárvány óta még helyre nem hozott hiátusok az ellátási láncban; a gyártási struktúrák megváltozása, például a gyártás vagy gyárak áthelyezése.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies