Back to top

Hétvégén Felvidéki fesztivál. Íme a vasárnapi program

Publikálva: 2023, augusztus 17 - 13:40
Nagy szeretettel hívnak a szervezők minden érdeklődőt a Felvidéki fesztivál vasárnapi eseményeire is. Az ünnepi szentmise és az új kenyér megszentelése mellett koszorúzási ünnepségre is várják az ünneplő közönséget, ugyanakkor délután a Csaplár Benedek VMK előtti téren, valamint a VMK-ban is további programok szólítják meg a közönséget.
Hétvégén Felvidéki fesztivál. Íme a vasárnapi program

VASÁRNAP, 2023. AUGUSZTUS 20.

Hagyományaink, örökségünk

11.00 Ünnepi szentmise és az új kenyér megszentelése a dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban

17.00 Koszorúzási ünnepség a Szent István téren
Ünnepi beszédet mond: Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

Az ünnepi műsorban közreműködnek:
Derzsi György színművész, énekes, színházi rendező és
Bíró Emese, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanulója (felkészítő tanár: Simon Anikó).

Csaplár Benedek VMK előtti tér

14.00 - 19.00 Hagyományos népi játékok
Hegedűs Csaba és barátai 1999 óta szórakoztatnak gyermekeket, családokat. A Felvidéki fesztiválra saját tervezésű és készítésű népi játékokkal, ügyességi fajátékokkal, na meg fergeteges jókedvvel érkeznek, hogy kicsiknek és nagyoknak felhőtlen szórakozást biztosítsanak. Szent István irály ünnepének hétvégéjén Dunaszerdahelyen mindenki is bizonyíthatja ügyességét és bátorságát a lovagi tornán!

14.00 – 18.00 Foglalkozások, alkotóműhelyek gyerekeknek
…a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár, Rajkovics Péter, az Életfa PT mellett működő Szivárvány fejlesztő központ és több kedves támogatónk, partnerünk részvételével. Lesz arcfestés, agyagozás, (selyem)festés, rajzolás és sok-sok játék!

S hogy mi lesz még?

  • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
  • Magyar ízek, finomságok – sült hekk, pecseny, kolbász, kemencés lepény + grillsajt, hotdog
  • frissítők, italok
  • pattogatott kukorica
  • cukorvatta
  • jégkása

Csaplár Benedek VMK foyer

Művészetek találkozása

14.45 Szent István király élete és kora rajzverseny eredményhirdetés (a Kodály Zoltán AI társszervezésében)
Minden kis díjazottat szeretettel várunk az ünnepélyes oklevél-átadásra, díjátadóra. És természetesen minden kedves érdeklődőt, akik az óvodások, alapiskolások műveit szívesen megtekintenék. A Csaplár Benedek előcsarnokában kiállítottuk a beérkezett rajzokat, festményeket, amelyek bemutatják az első magyar király életét és korát, ahogy azt a gyerekek elképzelik!

15.30 Képzőművészeink kincsei – kiállításmegnyitó és beszélgetés helyi nem professzionális művészekkel
Boros Volner Erika, Tarcsi Alica, Kocsis Orsolya, Krascsenyits Piroska és Nagy Tímea megtisztelik a Felvidéki Fesztivált azzal, hogy bemutatják legféltettebb kincseiket. Lesz szebbnél szebb mandala, csodaszarvas, népmesékbe illő festmények, szépséges mézeskalácsdíszek, kérámiából kis-nagy csodák. A művészeink szívesen megtanítják az érdeklődőket képzőművészetük alapjaira is, mert az alkotás öröm, és az öröm akkor a legszebb, ha közös <3

Csaplár Benedek VMK előtti tér

A dal mindenkinek szól

18.00 Lámpás Citerazenekar
A LÁMPÁS citerazenekar tagjai kisgyermekként ismerkedtek meg a citerazenével. A gyökerek 1972-ig nyúlnak vissza a nyárasdi citerazenében. A zenekar az évek során több átalakuláson ment át.  A jelenlegi formáció 2020 júliusától létezik. Céljuk a felvidéki magyar népi kultúra kincseinek megőrzése és továbbadása az új generációnak. Jelenleg a zenekarnak 3 utánpótlás csapata van: LÁMPÁS JUNIOR citerazenekar, LÁMPÁCSKA citerazenekar és KISLÁMPÁS citerazenekar. A népi hagyományt minden korosztály a szívében hordozza. Tudásukat, a hagyomány iránti tiszteletüket szeretettel adják át a Felvidéki fesztivál közönségének 2023. augusztus 20-án a koszorúzási ünnepség után a Csaplár Benedek VMK előtti téren.

19.00 Ifj. Derzsi György fellépése
Derzsi György magyar színművész, énekes, zeneszerző is megörvendezteti a közönséget fellépésével Dunaszerdahelyen 2023. augusztus 20-án a koszorúzási ünnepségen, valamint a Felvidéki fesztiválon is.
Derzsi György 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán. Tagja volt a a Komáromi Jókai Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház társulatának. Vendégszerepelt a szinte az összes vármegyei székhelyeken működő színház előadásaiban. 2013 és 2018 között a dél-komáromi Magyar Lovas Színház színésze, rendezője, művészeti vezetője volt. Rendezőként a János Vitéz, Az utolsó betyár, a Honfoglalás és a Kincsem c. előadásokat jegyzi. A nagysikerű Kincsem és a Vörös Rébék c. musical balladák, a Szent László, a lovagkirály c. zenés lovagi játék, valamint A Boldogság Szövetsége c. családimese-musical zeneszerzője. 2021-ben a Meskó Zsolt szövegíróval közösen alkotott A tizenötödik c. musicallal megnyerték a III. Madách Musical Pályázat első helyét, és 2022-ben a Madách színház kiemelt produkciója lett. Meskó Zsolt: Szerelmem, Sárdy, illetve Varga Emese – Benkő Géza: Lehár c. zenés monodrámáinak előadója, az utóbbi a nézői szavazatok alapján 2023-ban a Vl. Rátonyi Operett Fesztivál legjobb előadása lett. Vadkerti Imre és Kovács Koppány társaságában A három királyok produkció tagja.

19.45 Dunaszerdahely dalol: Tavaszi szél vizet áraszt – közös éneklés     
A Felvidéki Fesztiválon közös éneklésre hívjuk Dunaszerdahely lakosait, és persze a kedves hozzánk látogatókat.
(egy kis segítség: Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom. Minden madár társat választ, virágom, virágom. Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom? Te engemet s én tégedet, virágom, virágom.)

20.00 Színpadon a 10 éves jubileumát ünneplő Opera Trio
Az Opera Triot 2013-ban alakította meg három felvidéki énekművész: Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea. Tavaly óriási sikereket arattak a Československo má talent tehetségkutató műsorban való szereplésüknek köszönhetően, amelynek döntősei lettek. Az Opera Trio ezúton is szeretné megköszönni a kedves közönségnek, a dunaszerdahelyieknek, ekecsieknek, csallóközieknek a sok támogató szavazatot, a biztatást, hiszen nagyban hozzájárultak, hogy ilyen messzire jutottak egy televíziós showműsorban. Repertoárjuk a magyar nótáktól a popzenén, musicaleken, operetteken keresztül egészen az operáig terjed. Eleganciájukkal és tehetségükkel az operett és a popzene legismertebb dallamain keresztül kalauzolják a zene szerelmeseit az opera csodálatos világába. Az Opera Trió idén ünnepli fennállásának tizedik jubileumát, és a Felvidéki fesztiválon nagyszabású koncerttel kedveskedik a nézőközönségnek a Komáromi Kamarazenekar kíséretében Medveczky Szabolcs vezetésével. Vendégfellépők: a Budapesti Monarchia Operett énekesei és tánckara.
Az Opera Trio koncertje előtt közös éneklésre invitálunk minden daloskedvű dunaszerdahelyit és ide látogatót, hadd hallja kerek e világ, hogy Dunaszerdahely dalol!

Ezt már olvasta?

Cookies