Back to top

Hétvégén Felvidéki fesztivál. Íme a szombati program

Publikálva: 2023, augusztus 16 - 15:21
Programok kicsiknek és nagyoknak, elmélkedőknek és zenekedvelőknek. Augusztus 19-20-án mindenkit vár a Felvidéki fesztivál! Nézze meg, milyen programok lesznek szombaton.
Hétvégén Felvidéki fesztivál. Íme a szombati program

SZOMBAT 2023. AUGUSZTUS 19.

10.00-16.00 Vásártér

Gyermekolimpia

10.00-16.00 Hagyományos népi játékok
Hegedűs Csaba és barátai 1999 óta szórakoztatnak gyermekeket, családokat. A Felvidéki fesztiválra saját tervezésű és készítésű népi játékokkal, ügyességi fajátékokkal és a kézzel hajtott fa körhintával, na meg fergeteges jókedvvel érkeznek, hogy kicsiknek és nagyoknak felhőtlen szórakozást biztosítsanak. Szent István irály ünnepének hétvégéjén Dunaszerdahelyen mindenki is bizonyíthatja ügyességét és bátorságát a lovagi tornán!

10.00 Hivatalos megnyitó Gútay László városi képviselővel, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökével

10.10 Montekid óvodások fellépése. A Montekid Montessori magánóvoda kis művésznövendékei lépnek fel a hivatalos megnyitón, szeretettel és kedves műsorral várják a lelkes nézőközönséget!

10.30 - 11.00 Ringató foglalkozás a piciknek
A Ringató hosszú évek óta működik a Cseperedő program keretén belül Dunaszerdahelyen, az önkormányzat biztosítja a Csaplár Benedek VMK-ban a helyiséget. A foglalkozások helyi rendszerességgel valósulnak meg Kecskés Márta vezetésével. A Felvidéki fesztiválon Márta a Városi sportcsarnok melletti fák árnyékában várja majd a gyerekeket, szülőket. A Ringató foglalkozáson közreműködnek Varga Denisza és Kálmán Alica. A kedves érdeklődőket kérjük, ne felejtsenek magukkal hozni pokrócot.

10.30 - 12.30 Sportolva, játszva, jókedvvel az egészségért (a Vámbéry Ármin Alapiskola szervezésében)
Egy kis sport sosem árt, sőt, kifejezetten jót tesz testnek-léleknek! Floorball mérkőzésekre, jóleső sportolásra várják a szervezők a kicsiket és nagyokat egyaránt!

11.00 – 11.45 Simi és Zsolti interaktív gyerekbulija
Lelkes Simi színésznő-énekesnő és koreográfus Csiba Zsolti táncossal városunkban is számos sikeres, gyerekzsivajtól hangos fellépést tudhat maga mögött. Minyonokként imádjuk párosukat, Elsaként és Olafként meséből érkezett jóbarátokat ismerünk fel bennük. A Felvidéki fesztiválon is megjelennek, tánccal, dallal, ragadós jókedvvel fűszerezik a szombat délelőttöt a Vásártéren. Mégpedig nem akármilyen köntösben: Bohókásan, bohóckodva!
Simi táncoktatóként a Simi Dance tánccsoportjaival mostanáig Somorján foglalkozott, de szeptembertől Dunaszerdahelyen is indít egy csoportot a Csaplár Benedek VMK-ban a zenét kedvelő és mozogni vágyó gyerekeknek öttől 14 éves korig.

11.45 - 12.15 Szerdahely szaval: Petőfi dupla centenárium - szavalómaraton (a Szabó Gyula Alapiskola társszervezésében; a szavalatokat Hodossy Gyula Józef Attila-díjas költő értékeli)
 A Szavalók tusájának időpontja és helyszíne: 2023. augusztus 19., 11:45, Vásártér.
Jelige: Szerdahely Szaval.

12.30 - 14.00 Bíró Kert Lovasközpont
A Nagyudvarnoki Bíró Kert lovasközpontban 22 éve foglalkoznak lótartással, lovak kiképzésével. Bíró Anita vezetése alatt együttdolgoznak a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési szakközépiskola lótenyésztés és lovaglás szakirányzatával, amelynek gyakorlati helyszínt is biztosítanak. A modernkori lovasíjászat mellett őseink harcművészetét szeretnék megismertetni a közönséggel. A csapat 1996-óta tart hagyományőrző lovasíjász bemutatókat a világ számos országában. A IX. – XI. századi magyar harcművészet mellett az V. századi hun harcmodor felelevenítése a fő célkitűzésük.  A gyerekeket is a lovak szeretetére nevelik, rendszeresen tartanak napközis táborokat, ahol az érdeklődőknek lovaglást oktatnak, és a lovak gondozására, ápolására is nevelik őket.
A Felvidéki fesztiválon az érdeklődők lovagolhatnak, megismerkedhetnek ősi hun és magyar fegyverekkel, a régmúlt harcosainak felszerelésével, ruházatával. Tartsatok velünk őseink harci múltjába és töltsetek feledhetetlen perceket a Bíró Kert Lovasközponttal!

S hogy mi lesz még?

 • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
 • hamburger és hot dog a gyerkőcöknek
 • italok szomjúság ellen
 • pattogatott kukorica
 • cukorvatta
 • jégkása

 

Csaplár Benedek VMK Rácz Tibor kamaraterem

Hagyományaink, örökségünk

16.30 Elmélkedők kertje – beszélgessünk a költészetről (a SZMIT társszervezésében)
Városunk diákalpolgármestere, Dziadek Tamás beszélget a költészetről és annak rejtelmeiről Hodossy Gyula József Attila-díjas, Z. Németh István Forbáth Imre-díjas és Kovács Balázs Pegazus-díjas költőkkel. A beszélgetésben teret kapnak a költők versei, álmai, és kérdezz-felelek is a nézők aktív részvételével.

18.00 Találkozás sporthőseinkkel 
Fogadják el meghívásunkat egy beszélgetésre a MI sporthőseinkkel! Bemutatkoznak az ifjú tehetségek, a HC DAC női csapatának tagjai: Pénzes Mónika és Mészáros Réka. Emellett az érdeklődők megismerkedhetnek tapasztalt, sokat megélt sportolókkal, akiket az élet Dunaszerdahelyhez köt: Szaban Tibor valamikori DAC játékossal, az ifik edzőjével, és Bögi Sándorral, háromszoros Spártai hőssel, ultra maraton futóval. Jelenlétével és kalandos történeteivel még színesebbé teszi a felhozatalt a Guinness rekordok könyvében is szereplő Plavec Péter jeges úszó.

Csaplár Benedek VMK előtti tér

A dal mindenkinek szól

15.00 Népzene szól a Tiszta Forrás előadásában
A Tiszta Forrás népdalkör idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A csoport alakulása óta hét ízben elnyerte az arany fokozatot a Kórusok és Népzenei Együttesek Tanácsa (KÓTA) által kiírt versenyeken (Eger, Bős, Alsópáhok, Pozsony, Győr, Dunaszerdahely). 2006-tól a legmagasabb szakmai elismerés, az Arany Páva Díj hétszeres birtokosa. A Tiszta Forrás Népdalkör Szabó Jolán vezetésével működik a kezdetektől fogva. A csoport mindenkori célja nemzeti hagyományaink megőrzése, a népdal népszerűsítése.

16.00 Kabarés - zenés kavalkád a Rivalda Színházzal
A dunaszerdahelyi Rivalda Színház immáron 10 éve munkálkodik Felvidéken, hogy magyar nyelvű előadásaival színesítse a felvidéki magyar kulturális életet. Színészei, akik magyarországi és felvidéki művészek, a Felvidéki fesztiválon egy kellemes zenés - kabarés színházi egyveleget mutatnak be a nézőközönségnek, mely az ismert dallamok mellett a legkedveltebb kabaré jeleneteket eleveníti fel.

17.00

Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László
A “Felvidéki nótapáros” a magyar nóta és a magyar operett elismert népszerűsítője határon innen és túl. A Duna Tv, Sláger Tv, a Dankó Rádió, az Erdélyi Magyar Televízió nótaműsorainak közkedvelt énekesei. Dóka Zsuzsa, a daloló állatorvos, Bősi Szabó László, az éneklő matematika tanár. Közös énekesi pályafutásuk közel 30 évvel ezelőtt kezdődött.
2018-ban a „Csallóköz kultúrájáért” díjat vehették át, majd a nemzetiségi kultúrában kifejtett tevékenységükért Nagyszombat megye elnökétől a „Kultúráért 2018” kitüntetést kapták. A Felvidéki Nótapáros legutóbbi elismerése a “Dankó Pista Életmű-Díj”, melyet a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete adományoz. 
Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László szép magyar nótákból a magyar operett gyöngyszemeiből hoznak válogatást a Felvidéki fesztiválra, és ellátogatnak a “retro korszakba” is – a nagyérdemű ízelítőt kap az örökzöldek világából.
Bős város dalnokainak sokéves társadalmi és közérdekű tevékenységükért Bős Város Önkormányzata a „Pro Urbe” díjat, és a legmagasabb elismerést, a „Bős Város Díszpolgára” címet adományozta.

Kosáry Judit
Az ismert nótaénekes az 1994ben a Duna TV által meghirdetett Dankó Pista nótaénekes verseny egyik győztese volt. A nemzetközi Jákó Vera nótaénekes versenyen profi kategóriában ezüstkoszorús minősítéssel jutalmazták előadásmódját. Kálmán Imre Csárdáskirálynő c. operettjében a Sztázi szerepét játszotta Szlovákia több városában. Számos TV, és rádió felvétele készült és több hanghordozója is megjelent. Kulturális rendezvények kedvelt fellépője. Fogadják sok szeretettel az elbűvölő Kosáry Juditot a Felvidéki fesztiválon!

19.00 Kosár Szabolcs és Józsa Janka
Kosár-Józsa Janka és Kosár Szabolcs táncdal- és musicalénekesek nemcsak a színpadon, hanem a magánéletben is egy párt alkotnak. Hat éven át óceánjárókon szórakoztatták a Föld minden tájáról érkező vendégeket Pioneers nevű zenekarukkal. Műsorukkal egy sajátos zenei világba repítik közönségüket, felcsendül a régi, örökzöld sláger, sanzon, rock és popzenei gyöngyszem is. A Felvidéki fesztiválon zenei időutazásra hívják a nagyérdeműt.

20.00: Feledhetetlen jazz koncert a Farkas Attila Trio előadásában
Farkas Attila 24 éves jazz zongorista. Ifj. Szakcsi Lakatos Béla tanítványa. 2016 novemberében Peter Lipa kezéből átvehette a pozsonyi jazz verseny 30. évfolyamának ünnepélyes díjátadóján a Szlovák jazz új reménysége díjat. 2018-ban egy hónapot Berlinben töltött, az ottani jazz élettel ismerkedve. Berlini tartózkodása során elismert, színvonalas jazz klubokban lépett fel, mint a The Hat Bar jazz klub, vagy a b-flat - acoustic music + jazz club, valamint a Collegium Hungaricum Berlinben, ahol Snetberger Ferenccel és fiával, Snetberger Tonival adtak koncertet. Magyarországon többek között a budapesti MOMkultban, a Vigadóban, a Szigetfesztiválon, a Fonó-Budai Zeneházban, vagy a Kobuci kertben mutatta be virtuozitását. A Felvidéki fesztiválon a Farkas Attila Trio a következő felállásban lép fel: zongora: Farkas Attila Jr. (SK), nagybőgő: Szajko Adrián (SK), dob- Fazekas Tamás (HU)

S hogy mi lesz még?

 • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
 • Magyar ízek, finomságok – sült hekk, pecseny, kolbász
 • kemencés lepény + grillsajt
 • hotdog
 • frissítők, italok
 • pattogatott kukorica
 • cukorvatta
 • jégkása

Ezt már olvasta?

Cookies