Back to top

Hétfőn tanévkezdés!

Publikálva: 2016, szeptember 4 - 10:27
Szeptember 5-én ünnepi tanévnyitókkal kezdenek az iskolákban, majd keddtől, illetve szerdától rendes órarend szerinti tanítás várja a fiatalokat.

A hétfői, főképp az oktatási intézmények közelében a megnövekedett forgalomra már korábban is felhívták a figyelmet, de ezúttal is arra kéri az autósokat a rendőrség, hogy aznap körültekintőbben vezessenek és figyeljenek oda a gyerekekre. Mindenesetre szeptember 5-én a városi rendőrség az iskolák környékén felügyelni fogja a forgalmat, illetve egész héten szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Lehetőségeihez mérten mindegyik iskola végzett részleges felújításokat, vásárolt újabb tan-, illetve segédeszközöket, és augusztus másik felében már mindenütt megkezdődött a pedagógusok szakmai munkája, a felkészülés a 2016/2017-es tanévre.

Masszi János, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója szerint a nyarat, táborok lezárulása után arra fordították, hogy felkészítsék az iskolát a tanulók és a szülők fogadására. „Lehetőségeinkhez mérten több felújítást végeztünk, így nyolc tantermet felújítottunk, valamint két tornatermet kifestettünk és részben felújítottunk. Székeket és padokat is vásároltunk, hasonlóan az előző évekhez, idén három tanterembe. Míg augusztusban a szükséges eszközi fejlesztésekre fókuszáltunk, a hónap végétől, 25-étől elkezdtük a kollégákkal az érdemi szakmai munkát. Hétfőn, szeptember 5-én, az ünnepi tanévnyitó után osztályfőnöki órákon egyeztetnek a pedagógusok a szülőkkel, valamint a tanulókkal, majd kedden még ember és terrmészetvédelmi napot tartunk, és szerdától kezdjük a tanítást, rendes órarend szerint haladva.” Hozzátette: „Alsó tagozaton folytatjuk a már bevált hagyományos módszereinket, így például a mozgásterápiát, illetve a felső tagozaton kifejezetten a nyelvekre fókuszálunk, amelyeket osztott csoportban oktatunk. 2016 szeptemberében maximális létszámmal, 640 tanulóval kezdi a tanévet az iskola.”

Nagy Árpád, a Szabó Gyula Alapiskola igazgatója szintén arról tájékoztatta portálunkat, hogy iskolájukban a nyári szünidő alatt is folyamatosan azon dolgoztak, hogy a gyerekeket szeptember 5-én megszépült, rendezett iskola fogadja. „Az elmúlt időszakban, egyrészt a Trikk csapatának köszönhetően pozitív arculatváltozáson esett át a Szabó Gyula iskola – rendezett, világosabb és kellemesebb környezet várja a gyerekeket. Névadónk több alkotása tekint vissza a fiatalokra, s az a célunk, hogy továbbra is úgy alakítsuk át a még meglévő tereket és helyeket az iskolán belül, hogy az oda kerülő alkotások, információk a regionalitást, a magyar identitást erősítsék a tanulókban, illetve felkeltsék bennük az érdeklődést Dunaszerdahely, illetve a Csallóköz iránt.” Ahogy Nagy Árpád elmondta, idén ők is maximális létszámmal, 640 fővel kezdik a tanévet, ebből 78 az elsős, akik három 20-22 fős osztályban, illetve egy 14 fős kihelyezett osztályban kezdik szeptemberben a sulit.

A Kodály Zoltán Alapiskola is tudatosan készült nyáron az újabb tanév kihívásaira. Ibolya Olivér igazgató szerint 2016-ban közel 400 kodályos várja az évkezdést, pedagógusaik pedig felkészülve várják a legkisebbeket, valamint az alsós és felsős tanulókat.

Szintén szeptember 5-én kezdik a szlovák alapiskolák és a Szent János Egyházi Alapiskola is a 2016-os tanévet – elmondásuk szerint mindegyik iskolában szorgos műhelymunka előzte meg a kezdést. Szent János Egyházi Alapiskola ünnepélyes tanévnyitója szentmisével (Veni Sancte) kezdődik 9.00 órakor a Szent György-templomban.

Az ünnepélyes tanévnyitókon az egyes alapiskolákban szeptember 5-én, 9 órától az alábbiak szerint vesznek részt a város vezetői, illetve a városi hivatal közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztályának munkatársai:

– Szabó Gyula Alapiskola: Hájos Zoltán polgármester,

– Kodály Zoltán Alapiskola: A. Szabó László alpolgármester,

– Vámbéry Ármin Alapiskola: Horváth Zoltán alpolgármester,

– Smetana ligeti szlovák alapiskola: Molnár Tímea, a városi hivatal közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztályának osztályvezetője,

– Jilemnický utcai szlovák alapiskola: Németh Edit, a városi hivatal közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztályának munkatársa.

Ezt már olvasta?

Címkék: tanévkezdés
Cookies