Back to top

Hétfőn nyitnak az óvodák és az iskolák alsó tagozatai: íme a legfontosabb tudnivalók

Publikálva: 2021, április 9 - 09:59
Ahogy arról tegnap beszámoltunk az oktatási minisztérium bejelentette, hétfőn az óvodák és iskolák alsó tagozatai az egész országban kinyithatnak. Branislav Gröhling állásfoglalása és a szlovák sajtóban megjelent hírek alapján szedte össze a ma7 internetes portál a legfontosabb tudnivalókat.
Hétfőn nyitnak az óvodák és az iskolák alsó tagozatai: íme a legfontosabb tudnivalók

Kik mehetnek pontosan iskolába?

Az alapiskolák első négy évfolyamának minden diákja visszatérhet az iskolapadba, beleértve az iskolaelőkészítőt látogató, nulladik évfolyamos gyermekeket is. Eddig csak azok a kisdiákok járhattak iskolába, akiknek szülei nem végezhették otthonról a munkájukat. 

Lesz napközi is!

Mi a helyzet a felső tagozattal? Ők mikor mehetnek iskolába?

Egyelőre nem tudni, április 19-ére ígértek újabb enyhítéseket, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, erről Gröhling is beszélt tegnap. Ha az országos COVID-automata rendelkezései alapján zajlik majd az enyhítés, akkor a bordó fázisban először a kilencedik évfolyamok diákjai mehetnek újra suliba, a tárcavezető ezzel kapcsolatban elmondta, arról is tárgyaltak, hogy a legjobb járványügyi mutatókkal rendelkező járások (piros vagy jobb kategória) az alapiskolák összes osztályát kinyithatnák.

Lesz ebéd is az iskolákban!

 

Hétfőtől jön a gargalizálós tesztelés?

Egyelőre nem, azt egyébként is csak a felső tagozatban alkalmazzák majd, ha egyáltalán. Az alsó tagozatosokat abban az esetben tesztelik majd így, ha egy-egy osztályban felbukkan a fertőzés, akkor is csak az iskola külön kérésére. Egyelőre nem tudni, mikor és hogyan fogják teszteli az alsó tagozatos kissdiákokat, a jövő héten biztosan nem, de ha a következő hetekben megérkezik a kevésbé kellemetlen, "rövid pálcás" antigén-teszt, azt bevethetik az iskolákban.

Iskolába menne a gyerekem hétfőn, kell-e teszteltetnem magam?

Igen! Ez nagyon fontos, hét napnál nem régebbi tesztre lesz szükség!

Mi történik, ha fertőzöttet találnak az iskolában?

Az iskolai COVID-szemafor továbbra is érvényben van. Előbb az adott osztályt küldik karanténba, majd, ha rosszabbodik a helyzet, akár az egész iskola is bezárhat.

Dönthet úgy az adott iskola, hogy nem nyit ki?

Ez egyelőre nem egyértelmű, eddig intézményi hatáskör volt a nyitás, de a tárca közleménye szerint a tanításnak a "működési körülményekre való tekintet nélkül" el kell indulnia, ebből az következik, kötelezően nyitnia kell minden iskolának. Az iskolaigazgatónak legfeljebb "igazgatói szabad" kiadására van lehetősége, ehhez azonban a polgármester hozzájárulása is kell (ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, a legtöbb alapiskola önkormányzati irányítás alatt van Szlovákiában).

Muszáj iskolába küldenem a gyerekemet?

Tulajdonképpen igen. Legfeljebb arra van lehetősége, hogy "szülői igazolást" adjon neki, de ezt legfeljebb öt egymást követő napon keresztül teheti meg. Utána orvosi vagy más igazolásra van szükség. Ha önszántából nem küldi iskolába csemetéjét, akkor az állami gondozási segélytől is elesik, abban az esetben, ha az iskola kinyit. Ha otthon marad a csemete, még oktatásban sem részesül, megszűnik ugyanis az online oktatás az alsó tagozatokon.

A fekete járásokban is nyitnak az iskolák?

Igen, országosan mindenhol, a területileg illetékes tisztiorvosnak ugyanakkor van lehetősége úgy dönteni, az adott régióban, településen nem ad engedélyt a nyitásra.

A művészeti alapiskolák is nyitnak! Csak alsó tagozatosoknak és csak egyéni képzés mellett!

A középiskolákkal mi a helyzet?

Csak a végzős, illetve érettségiző diákok mehetnek hétfőtől iskolába, sőt, a kollégiumok is újra várják a diákokat, de egy szobában csak egy ember lakhat.

Forrás: DenníkN, MinŠk, ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies