Back to top

Hétfőn kezdődik az elektronikus népszámlálás

Publikálva: 2021, február 12 - 12:39
Jövő hét elejétől, 2021. február 15-étől március 31-éig tart Szlovákiában az elektronikus népszámlálás, amely az ország valamennyi lakosára nézve kötelező. A gyakorlatban tehát hat hetünk van arra, hogy kitöltsük a www.scitanie.sk honlapon elérhető elektronikus kérdőívet, de mobil applikáció segítségével is elküldhetjük majd adatainkat az SZK Statisztikai Hivatalának.
Hétfőn kezdődik az elektronikus népszámlálás

Az idősebbek természetesen segítséget kérhetnek fiatalabb hozzátartozóiktól az elektronikus kérdőívek kitöltése során. A járványügyi helyzet alakulásától függően várhatóan április elejétől október végéig számlálóbiztosok is megjelennek majd a háztartásokban.

Az idei cenzus során először tüntethetjük fel külön a nemzetiségünket és az anyanyelvünket.

A scitanie.sk honlapon ugyanakkor arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy az állampolgárság nem azonos a nemzetiséggel, egyben a nemzetiségi hovatartozás vállalásának fontosságára is figyelmeztetnek. A nemzetiségek arányának komoly jelentősége van, a kisebbségi jogokat szabályozó törvények alkalmazása során is ezt veszik figyelembe.

Az önkormányzatok kisebbségi, például a magyar hivatali nyelvhasználatát lehetővé tévő törvényben 15, a nemzetiségi nyelvű táblákról szóló jogszabályban pedig 20 százalékos küszöb szerepel, de a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásai során is figyelembe veszik a népszámlálás adatait.

A nemzetiségi hovatartozás vállalásának fontosságát hangsúlyozza több szlovákiai magyar szervezet, intézmény is; erről bővebb tájékoztatás a www.nepszamlalas.sk honlapon érhető el.

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala tíz évente végez népszámlálást, az általunk feltüntetett adatoknak a 2021. január 1-én érvényes állapotot kell tükrözniük.

dunstreda.sk

Ezt már olvasta?