Jelenlegi hely

Hétezer eurós büntetés a Himnuszért?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 3 - 21:00 | Hírek
Március végén a képviselők megszavazták az SNS képviselőinek azon törvénymódosítását, amely a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról rendelkezik, s büntetné a Himnusz éneklését is.
Hétezer eurós büntetés a Himnuszért?

A 63/1993. számú törvény, 13. § 2 bekezdése eredetileg így hangzik magyarul (a Pro Civis fordítása alapján):

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

A képviselők viszont úgy érezték, támogatni kell a nemzetiek (SNS) öt képviselője által benyújtott módosítást, amely a szlovák nemzeti öntudatot erősítheti. Az öt SNS-s beterjesztő közt ott van Dušan Titel, a Slovan és a szlovák válogatott egykori játékosa és Tibor Jančula is, aki - bár szintén Slovan kötődésű - játékosként Dunaszerdahelyen is sikeres éveket töltött el.

Képviselőtársaikkal együtt a szlovák jégkorong-válogatott mezeinek megváltoztatásáért harcoltak elsősorban, viszont a módosítás a már említett bekezdést is érintené, méghozzá a jelzettek alapján így:

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát csak akkor játsszák vagy éneklik, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

Vagyis a felvidéki rendezvények (pl. nemzeti ünnepeink) alkalmával, de egy DAC meccsen is csak akkor énekelhető a törvény alapján a magyar himnusz, ha jelen lesz Magyarország küldöttsége. Más esetben 7 ezer eurós büntetés fenyeget – legalábbis ezt írná elő a május 15-től életbe lépő törvénymódosítás.

Van viszont még remény, hogy a módosítás ne lépjen életbe, az államfő ugyanis megvétózhatja azt, s ezáltal Kiska nem csupán a kormánykoalíciónak inthet be még egyszer utoljára, hanem a magyarság felé is tehet egy gesztust.

A törvénytárba még nem került be a módosítás, s annak változtatásai azt jelentik, hogy csak a jogi személyeket lehet büntetni, de a járási hivatalnak nem kötelessége a büntetés kiszabása. A történet tehát még nem ért a végére, mindenesetre életbe lépése érdekes helyzetet teremtene a kisebbségi mindennapokban.

Az elfogadott törvénymódosítás csak a jogi személyeket büntetné, vagyis akár egy megemlékezés, ünnepség szervezőjét, a szankciók kiszabása pedig a járási hivatalokon múlna. 

A módosítást 108 igen, 25 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett kapott támogatást, s az ellen a magyar nemzetiségű képviselők sem szavaztak, sőt, a legtöbben támogatták.

Forrás: ma7.sk