Back to top

Helytörténeti verseny – felhívás

Publikálva: 2018, január 27 - 08:38
A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet, a Biró Márton Polgári Társulás, a Pázmaneum Polgári Társulás és Dunaszerdahely Város Önkormányzata – hagyományosan a helyi Szent György-napokhoz kötődően – helytörténeti versenyt hirdet a helyi magyar tannyelvű alapiskolák felső tagozatos tanulói számára, Dunaszerdahely az első világháborúban címmel.
Helytörténeti verseny – felhívás

A verseny témája idén – az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából – városunk történetének 1914 és 1920 közötti szakasza lesz, azaz a nagy háború városunkat érintő történései, illetve a trianoni békediktátum hatásai lesznek.

A verseny gesztora: dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere.

A Szent György-napokhoz – azaz Dunaszerdahely város alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek ünnepnapjaihoz – kapcsolódó verseny döntőjére 2018. április 27-én, pénteken délelőtt a Vermes-villában kerül sor. A vetélkedőbe az iskolák 3-4 fős csapatainak a jelentkezését várják.

A vetélkedő szakmai zsűrije a kaszinó tagjaiból A. Szabó László kultúráért felelős alpolgármester, Karaffa Attila, a kulturális bizottság elnöke, Nagy Attila helytörténész és dr. Vajda Barnabás történész lesznek.

A csapatok a verseny.dunaszerdahely.com oldalon keresztül (www nélkül kell beírni!) küldhetik el jelentkezéseiket. További információk az info [at] dunaszerdahely.com e-mail-címen kaphatók.

Az ajánlott irodalmat kérés esetén a szervezők a csapatok rendelkezésére bocsátják!

Ajánlott irodalom:

– Horváth Lajos–Nagy Attila–Varga László: Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben (1914–18). Dunaszerdahely, Nagymegyer, Somorja. Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. Dunaszerdahely, 2015. 5–92. oldal

– Nagy Attila–Nagy Iván–Novák Veronika–Simon Attila–Vajda Barnabás: Dunaszerdahely. Csallóközi Barátok Társulása. Dunaszerdahely, 2012. 85–92. oldal

Társszervezők:

Kortárs Magyar Galéria, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

Médiapartnerek:

dunaszerdahelyi.sk, DSTV, Dunaszerdahelyi Hírnök

Ezt már olvasta?

Címkék: helytörténet