Back to top

A helyreállítási terv legfontosabb célja a színvonalas oktatás és egészségügy, meg az igazságos állam – mondta Heger

Publikálva: 2021, június 10 - 19:31
A helyreállítási tervbe foglalt reformok legfőbb céljai a színvonalas oktatás és egészségügy, valamint az igazságos állam. Ezek megvalósításághoz kölcsönös együttműködés szükséges, jelentette ki a csütörtöki ITAPA 2021 konferencián Eduard Heger kormányfő.
A helyreállítási terv legfontosabb célja a színvonalas oktatás és egészségügy, meg az igazságos állam – mondta Heger

„A reformok célja, hogy Szlovákia modern, fejlett és igazságos országgá váljon. A reformokat azonban nem diktálhatják felülről, a közös munkáról kell szólniuk”

– mutatott rá Heger, hozzátéve: a helyreállítási terv különösen nagy hangsúlyt fektet a színvonalas oktatás és egészségügy megteremtésére.

A miniszterelnök az oktatási reformtól azt várja, hogy a pedagógusok motiváltabbak lesznek, és a fiatalok nem fognak kivándorolni. Az egészségügyi reform legfőbb célkitűzése pedig a halálozási ráta csökkentése.

„A tervünk már Brüsszelben van, várjuk a jóváhagyást” – közölte Heger.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) a konferencián elmondta: az egészségügy fejlesztésére szánt forrásokból új kórházakat fognak építeni, illetve támogatni fogják a hosszú távú egészségügyi ellátást, az utókezeléseket (gyógyfürdők) és a palliatív ellátást is. További cél, hogy megkönnyítsék és meggyorsítsák az új és innovatív gyógyszerek behozatalát. A prioritások közé tartozik a kórházreform is, az ezzel járó rendszerszintű változásokkal együtt.

A jelenlegi választási ciklusban Lengvarský a betegségek megelőzésére akarja helyezni a hangsúlyt. Az egészségbiztosítókkal együttműködve tervezi egy kényelmes előjegyzési rendszer bevezetését is.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies