Back to top

Heger: „Életem legnehezebb éve volt”

Publikálva: 2022, április 2 - 20:19
Egy éve tölti be hivatalát Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke. Élete legnehezebb évének nevezte az eltelt tizenkét hónapot, mégis „rózsás” időszakként emlegeti. A kormányfő az eltelt évet videóüzenetben értékelte.
Heger: „Életem legnehezebb éve volt”

Eduard Heger pártelnökét, Igor Matovičot váltotta a funkcióban, akkor, amikor a kormánykoalíció a szétesés szélén állt. Matovič Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel abban az időben hozták be az országba a Szputnyik vakcinát. Elismerés helyett azonban az egész koalíció ellenük fordult. Ennek eredménye volt a négy koalíciós partner közötti viszony megromlása, és ebben nem segített Krajčí lemondása sem. A miniszterek sorra nyújtották be lemondásukat, és csak arra vártak, mikor teszi meg ezt Matovič is. Végül ez március végén megtörtént, ezután egyezett meg a koalíció, hogy Heger lesz a kormányfő, Matovič pedig beült a pénzügyminiszteri székbe. Az egészségügyi minisztert az egykori katona Vladimír Lengvarský váltotta. Zuzana Čaputová államfő pontosan április 1-jén nevezte ki az új kormányt.

„A legnehezebb év ez volt az életemben, de a legkínosabb helyzetekben is kerestem a lehetőségét az ország haladásának elősegítésére” – jelentette ki Heger a videóban, hozzátéve, hogy

lehet, az időpontot sokan viccként vették, de egy nagyon komoly pillanatról volt szó.

“A koalíció ugyanis rendkívül nehéz helyzetben volt, de végül igényes munkával telt hetek után megtaláltuk, miként menjünk előre, és ezért köszönet illeti Igor Matovičot is. Amikor átvettem a posztot, tőle három cédulát kaptam, rajtuk az alázat, bátorság, lelkiismeret szavakkal. Ezek a kifejezések közel állnak hozzám, és ebben a funkcióban a legfontosabbak”- jegyezte meg.

Majd a kormányfő felidézte legfontosabb útjait, az első Prágába vezetett, majd következett a pápai látogatás és a garamrudnói nagy árvíz megtekintése. De ugyancsak az év jelentős eseményeként említette a megújulási terv megalkotását, amely mérföldkő Szlovákia életében, de eddig ennek csak két pontját tudták teljesíteni.

“Az emberek nagy része reformokat kíván, de akadnak, akik ellenük vannak, mert ezek megzavarnák őket, kimozdítanák a megszokott komfortzónájukból, csakhogy az ő jól bejárt útjaik nem jelentik a haladást”

– hangsúlyozta a kormányfő.

Heger videójában azonban nem szólt a koalíció vitáiról, amelyek gátolják a reformokat. Ugyanakkor dicsérte a kórházreformot és a nemzeti parkok reformját, amelyek mindegyikét az OĽaNO készítette elő, a főiskolai reformot viszont elhallgatta, ez az SaS munkája volt. Megemlítette továbbá az ukrajnai látogatását, az ukrán-szlovák határon tett látogatást, megköszönte az önkéntesek, a civil szervezetek, az önkormányzatok segítését a menekültek ügyében, de egyetlen szóval sem említi, hogy az állam későn reagált a menekülthullámra. A videó végén szólt arról, hogy minden elfoglaltsága mellett is igyekszik időt szánni a családjára.

“Engedjék meg, hogy köszönetemet fejezzem ki mindenkinek a támogatásért, segítésért és egyben ígérem, hogy még jobban végzem majd a munkámat ennek a három elhatározásnak a jegyében: egyesítjük erőinket, a tapasztalatokra építünk és soha nem adjuk fel” – zárta Eduard Heger működése első évének értékelését.

(BM/Felvidék.ma/Pravda) 

Ezt már olvasta?

Címkék: Eduard Heger
Cookies