Back to top

A határon túli fiataloknak életteret kell biztosítani

Publikálva: 2023, augusztus 9 - 15:01
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) első alkalommal szervezte meg az "Összetartozunk! - I. Kárpát-medencei Nyári Tábor"-t július 31. és augusztus 6. között, ahol 5 régió fiataljai vettek részt.
A határon túli fiataloknak életteret kell biztosítani

A Kárpátalján, Délvidéken, Erdélyben, Magyarországon és Felvidéken működő családszervezetek 10 -10 fiatalt delegálhattak a táborra, ahol teljesen ingyenesen vehettek részt a 13-16 év közötti fiatalok a KCSSZ jóvoltából.

A tábor programjainak szervezését a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás vállalta, míg a helyszín kiválasztása során nagy segítséget nyújtott a FEMIT társulás, aki ismereteire hagyatkozva elvállalta a táborozók étkeztetését és szállásoltatását a táborban, Kovácspatakon.

A szakmai programot Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója állította össze.

A tábor célja, hogy biztosítsa a civil szervezetek jövőjének utánpótlását, mialatt az öt országból érkező fiatalok egymástól tanulva és egymásra támaszkodva élik meg a táborban eltöltött hét napot.

A szervezők arra törekedtek, hogy azt a kultúrát építsék bele a táborozók mindennapjaiba, amit a fiatalok hoznak magukkal otthonról, erősítve az egy együvé tartozás érzését, és azt, hogy a határon túli fiataloknak életteret kell biztosítani, ami meghatározza a szerepüket a Kárpát-medencében.

Az első napon az ismerkedésé volt a főszerep, majd a többi nap felváltva zajlottak az civil szervezetekről szóló, nemzeti identitást megőrző előadások, a túrázás és a kirándulás. Ezekkel a programokkal a honvágyat és a családtól való elszakadás érzését szerették volna a szervezők enyhíteni, feltárva a fiatalok közti azon közös pontokat, hogy mind egy nyelvet beszélnek és ugyan azon magyar nemzet részét képezik.

A táborozóknak előadásokat tartott Somogyi Alfréd, tanszékvezető, egyetemi tanár, aki a Kárpát-medencei identitásról beszélt, a KIK képviseletében Nagy Attila, a képek és videók szerkesztéséről és tervező programok alapelveiről tartott bemutatót, valamint Süll Tamás, PhD. lelkész, mentálhigiénés segítő szakember, aki a család fontosságáról és az erős családképről beszélt.

Az előadások között izgalmas túrázás is volt Batka Péterrel, a MAG PT elnökével, valamint a megérdemelt pihenés sem maradt el, így a táborozók ellátogattak az alsósztregovai Madách-kastélyba, a losonci Nógrádi Múzeum Galériába, az Esztergomi Bazilikába és az esztergomi Aquasziget élményfürdőbe.

A kiértékelést követően Márton Zsuzsanna, a KCSSZ elnöke köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy színvonalas előadásokat és választékos, érdekes programokat szerveztek a fiataloknak, akik a táborból élményekkel gazdagodva térhetnek haza. „Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt ma, amikor azt láttam, hogy az öt régióból érkező fiatalok egyazon nyelvet használva, testvérként gondolnak egymásra, hiszen nyelvük mellett a kultúrájuk is azonos.”

A tábor zárórendezvénye ünnepi alkalmat biztosított, hiszen a kiértékelés után a fiatalok táncházat szerveztek, ahol hangszeres dallamok mellett szólt a nóta és folyt a tánc.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Ezt már olvasta?

Cookies