Back to top

Hatalmas érdeklődés övezte az agrárfórumot

Publikálva: 2016, február 4 - 17:52
Hatalmas érdeklődés övezte azt a mezőgazdasági témájú rendezvényt, amelyet csütörtökön szerveztek meg a Járási Hivatalnak is helyet adó épület harmadik emeleti üléstermében.

Az Agrárfórumon, amelyet főszervezőként a Magyar Nemzeti Kereskedőház dunaszerdahelyi irodája és Gazda Polgári Társulás gondolt ki, valamint társszervezőként a Szlovák Agrárkamarával és a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségével valósított meg, elsősorban a fiatal gazdáknak nyújtandó támogatásokat járta körbe.

Az ünnepélyes megnyitóbeszédet követően, amelyet Varga Pétertől, a Gazda Polgári Társulás elnökétől hallhattunk, Mészáros Ágnes mutatta be azokat a szükséges lépéseket, amelyek egy mezőgazdasági vállalkozás indításához szükségesek és amelyek a „Fiatal gazda” támogatási programban való részvétel feltételei. Ez a lehetőség azon 40. életévüket még be nem töltött fiatalokon próbál meg segíteni, akik agrártevékenységből szeretnének megélni. 

A folytatásban Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke még közelebb hozta ezen program részleteit, amely két ágazatra összpontosít, mégpedig a speciálisnövény-termesztésre és az állattenyésztésre. A szakembertől sok hasznos információt kaptak a résztvevők, akik száma megközelítette a százat és az ülésterem csaknem szűknek bizonyult az érdeklődés nagysága miatt. A pályázatot egyébként március 8-ig adhatják be a vállalkozni vágyók, de addig még igazolások sokaságát kell beszerezniük.

A szünetet követően Jakubčíková Anna az állattenyésztési termékek értékesítési feltételeit vázolta, majd a Csicsay Péter a speciális növénytermesztés témakörét világította meg gyakorlati szempontból.

Bödők Károly, a Magyar Nemzeti Kereskedőház dunaszerdahelyi irodájának vezetője az általuk az értékesítésben nyújtott segítő szerepet vázolta, majd pedig Mészáros Győző a felvidéki mezőgazdasági helyzetet elemezte. A zárást Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke biztosította, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban megjelentek az érdeklődők az agrárfórumon.

Ezt már olvasta?

Cookies