Back to top

A használt gumiabroncs nem műanyaghulladék

Publikálva: 2019, augusztus 20 - 08:05
Dunaszerdahelyen gyakori és ismétlődő probléma, hogy a lakosság a használt gumiabroncsot a lakótelepi kukák mellé kidobja. Arra is volt példa, hogy a lakók a hulladék gumiabroncsot lomtalanításkor a házak elé kirakták. Mindez környezetkárosító magatartás, ugyanis a használt gumiabroncs veszélyes hulladéknak minősül. Ezért a lomtalanítást végző FCC vállalat sem szállította el a használt autógumikat.
A használt gumiabroncs nem műanyaghulladék

A használt gumiabroncsokat gépjármű szervizekben, autóbontóknál, gumiszerelő műhelyekben lehet ingyenesen leadni. Ezek a helyek szerződésben állnak olyan vállalattal,  amely továbbszállítja a  gumiabroncsokat, és azok újrahasznosításával foglalkozik. 

Szlovákiában ilyen cég például az Eltma. Több dunaszerdahelyi autószerviz, gumikereskedés szerződéses partnerük. 

A cég honlapján településekre lebontva megtalálható, hogy a lakosok a lakhelyükhöz legközelebb hol adhatják le a használt gumijukat. Bővebb információ a www.eltma.sk oldalon olvasható, illetve a következő telefonszámon kérhető: 0911 140 655.

Az Európai Unióban jelenleg 3 millió tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik évente. A kezeletlen gumiabroncs-hulladék súlyos környezeti terhelést jelent, ugyanis a gumi nagyon ellenálló, nehezen lebomló anyag.

Ezt már olvasta?

Cookies