Jelenlegi hely

Háromnapos volt az idei harmonika fesztivál

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 21 - 07:36 | Kultúra
Múlt hétvégén ért véget városunkban a háromnapos harmonika fesztivál, amelynek a Vermes-villa – mint kiderült, szűk tere – adott otthont.
Háromnapos volt az idei harmonika fesztivál

Mindhárom nap megtelt ugyanis a nézőtér, ami nem is csoda, hiszen a neves előadók fellépése, illetve az INTRERTALENT ifjúsági zenei verseny kiértékelése és zárókoncertje is rengeteg zenebarátot vonzott.

Az első nap Mika Väyrynen világhírű harmonikaművész feledhetetlen koncertjével nyitott a rendezvénysorozat, majd másnap Szlovákia első Finnországban végzett, nemzetközi hírű ifjú harmonika művésze, Iván Tibor koncertjét hallgathatja meg a közönség, az eredetileg meghirdetett lengyel együttes helyett. A koncertsorozat utolsó napját pedig az INTRERTALENT ifjúsági zenei verseny kiértékelése és zárókoncertje koronázta meg. 

Az idei Nemzetközi Harmonika Fesztivál keretén belül megrendezett INTERTALENT ifjúsági zenei verseny győztesei az egyes kategóriákban a következők lettek:

– A kategória: Roman Papiernik – Szlovákia

– B kategória: Karolína Zemene – Csehország

– C kategória: Ester Tomášková – Csehország

– D kategória: Vadzim Matlaš – Fehéroroszország

– Varieté kategória: Martin Klimeš – Csehország

– Kamarazene kategória, egyben a verseny abszolút győztese: Karol Jablonski – Piotr Zarzyka harmonika duó – Lengyelország.

A versenynek összesen 33 résztvevője volt, ezek Szlovákiából, Csehországból, Magyarországról, Ausztriából, Lengyelországból, Fehéroroszországból érkeztek.

A zsűri munkájában a fent említett országok képviselői mellett szerb és olasz művésztanárok is részt vettek.

A fesztivál Dunaszerdahely város anyagi és szellemi támogatásával és a Perfects Rt. rendezői közreműködésével jött létre, a védnökséget JUDr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere vállalta.

Ahogyan a főszervező elmondta, „a rendezvényen Dunaszerdahely városát Takács Tímea képviselte  – aki a fesztivál művészeti titkára és szellemi szülője egy személyben. Szakmai felkészültsége, művészi gyakorlata, valamint magas szintű professzionális meglátásai és irányítása nélkül a rendezvény nem valósulhatna meg.

A sikeres lebonyolításhoz nagy mértékben járult hozzá Paedr. Kollár Katalin igazgató, Bc. Mikulášeková Adriana, Dis. art. és Farkašová Natália, Dis.art. igazgató helyettesek kezdeményezéseinek és áldozatos munkájának köszönhetően a város Művészeti Alapiskolája.

A tanári kar teljes egészében, egy emberként segítette, spontán hangverseny látogatásaival méltó művészi háttérrel biztosította a fesztivál rendezvényeinek lebonyolítását.”