Back to top

Harmadik alkalommal osztották ki a Pogány Erzsébet-díjat

Publikálva: 2023, november 16 - 19:46
A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás november 16-án a rimaszombati Kastélypanzióban rendezte meg a néhai igazgatójáról elnevezett díj ünnepi átadását. A Pogány Erzsébet-díj harmadik évfolyamának posztumusz díjazottja Laczkó Lajos, míg díjazottja a dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) alapító elnöke, Győri Margit lett.
Harmadik alkalommal osztották ki a Pogány Erzsébet-díjat

A díj átadásának Erzsébet-napra való időzítése tudatos döntése volt az alapítóknak. A társulás kötelességének tekinti Pogány Erzsébet emlékének ápolását, őrzését. A Pogány Erzsébet-díj adományozásával a Szövetség a Közös Célokért társulás igyekszik másokat is arra ösztönözni, hogy a magyar közösség fáradhatatlan, felelősségteljes, szorgos segítői legyenek. A díjat a héttagú kuratórium olyan személynek adományozza, aki legalább tíz éve részt vesz a civil életben, aki a közösségépítésben és szervezésben példamutató, fáradhatatlan tevékenységet folytat vagy folytatott, és munkássága a Felvidékhez kapcsolódik. A Pogány Erzsébet emlékére alapított díj emlékplakettjét Kutak Adrienn keramikusművész készítette, jelmondata: „Együtt a közösségünkért”.

 

A posztumusz díjazott

A Rimaszombatban megrendezett eseményen a 2023-as posztumusz-díjat Laczkó Lajosnak, a Rákóczi-kultuszt ápoló tevékenységéért és a fejedelem szülőházának megmentéséért tett fáradozásainak elismeréséül ítélték oda. A posztumusz díjazottat Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, volt munkatársa és barátja méltatta. „A 2020-ban, 68 évesen elhunyt Laczkó Lajos neve egyet jelentett a borsi Rákóczi-kastéllyal és a felvidéki magyarság ügyével” – hangzott el. Rákóczi szellemének hűséges őrzője kérlelhetetlen nemzethűségéről, a magyar nép és más nemzetek határok nélküli békés együttélésében való rendíthetetlen hitéről, a szülőföldön teljes jogú állampolgárként való megmaradás melletti kiállásáról, megfélemlíthetetlenségéről tett tanúbizonyságot életében, amely példaként szolgál minden magyar számára. Sokéves fáradhatatlan munkájának és aktív közbenjárásának köszönhető, hogy a fejedelem szülőháza nem pusztult el és 2018-ban a két államfő, Áder János és Ivan Gašparovič megegyezése alapján megkezdődött a kastély teljes helyreállítása. A felújítás 8,5 millió euróba került, az összeg csaknem teljes egészét a magyar állam állta. A 2021-ben rendezett ünnepélyes átadást Laczkó Lajos már nem élhette meg. Laczkó Lajos legfőbb célja a magyar kulturális örökség fenntartása és átörökítése volt a következő generációk számára, és a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnökeként 2011-tól haláláig vezette a rábízott közösség kulturális programjait, közművelődési és hagyományőrző eseményeit. „Lelkiismeretes, önfeláldozó és segítőkész magatartásával méltán vívta ki környezete elismerését. Életével és közösségével hozzájárult, hogy II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, Borsi Európa közkincsévé – néhai Hajdú Jenő, a társulás első elnökének a szavaival élve – magyar Betlehemmé váljon” – fogalmazott Bárdos Gyula.

A posztumusz díjat Szegedy Mária, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás alapító tagja vette át Fekete Irén kuratóriumi elnöktől, Gubík Lászlótól, a SZAKC elnökétől és özvegy Pogány Tibortól.

 

A Pogány Erzsébet-díj idei díjazottja

A Pogány Erzsébet-díj harmadik évfolyamának díjazottja Győri Margit lett. A dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) alapító elnöke a csallóközi és mátyusföldi fiatalok, hátrányos helyzetű családok közel két évtizede töretlen megsegítéséért, támogatásáért vehette át az elismerést, melyet a mai napig lelkesedéssel, kitartással végez. Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója méltatásában elmondta, Győri Margit az életét tette fel a fiatalokkal való foglalkozásra. Mint mondta, Győri Margit és társai a társulás 2006-os indulásakor sokszínű programokat vállaltak fel, sokszor hiánypótló jelleggel. „Csallóköz- és Mátyusföld-szerte számos iskolát és szervezetet szólítottak meg programjaikkal. A társulás számára már a kezdetekkor világos volt: tenni valami igazán jót és hasznosat a közösségért. Így rögtön az első években nyilvános, jótékonysági gyűjtéseket szervezett beteg gyermekek részére” – mondta.

Győri Margitot méltatva hangsúlyozta, egy tevékeny és határozott vezetőről van szó, egy cserkészről, aki szívén viseli a vele kapcsolatba kerülők sorsát. „Munkájával, tevékenységével és hivatásával egyaránt segíti az embereket” – húzta alá. Hangsúlyozta, a FEMIT következetesen támogatja a magyar és más kisebbség gyermekeit és ifjúságát, segíti a társadalmi életben való eligazodásukat, támogatja az egészségügyi szempontból hátrányos helyzetű személyeket a kommunikációs és szociális akadályok leküzdésében, előmozdítva beilleszkedésüket a társadalomba. A FEMIT számos rendezvénye közül kiemelte, hogy minden évben nagy sikerrel szerveznek táborokat különböző helyszíneken a felvidéki fiataloknak, korcsoportok szerint. „Tapasztalatom, hogy mind a gyerekek, mind a serdülők hálás és szerető szívvel fordulnak felé a törődésért, a figyelemért, a komoly, néha talán sorsfordító beszélgetésekért” – fogalmazott méltatásában. 

A díjazott Fekete Iréntől, Gubík Lászlótól és Pogány Tibortól személyesen vette át a Pogány Erzsébet -díjat, melynek adományozásával a Szövetség a Közös Célokért társulás igyekszik másokat is arra ösztönözni, hogy a magyar közösség fáradhatatlan, felelősségteljes, szorgos segítői legyenek. A díj szimbolizálja és elismeri azt a személyt, illetve személyeket, akik önzetlenül, szorgalmas munkával gazdagítják, építik közösségüket. 

Az ünnepi eseményen fellépett Agócs Sándor tárogatóművész, valamint a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola és a Művészeti Alapiskola diákjai és tanárai.

Ezt már olvasta?

Cookies