Back to top

Hamarosan családi házak felújítására lehet támogatást kérni

Publikálva: 2022, szeptember 7 - 14:03
Eduard Heger kormányfő, Ján Budaj környezetvédelmi és Igor Matovič pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy az Európai Uniós helyreállítási alapból régebbi családi házak felújítására is lehet majd támogatást igényelni.
Hamarosan családi házak felújítására lehet támogatást kérni

A helyreállítási alap első két etapjában is lehet majd támogatást igényelni, derült ki a sajtótájékoztatón. A régebbi házak felújítására igényelhető támogatás keretösszege az első két körben mintegy 30 millió euró.

A teljes otthonfelújítási, energiaspórolási projektre mintegy félmilliárd eurót különít el a kormány a helyreállítási alap 7 milliárdos össztámogatásából. A támogatásokat különböző pályázatok keretében lehet majd igényelni, a tervek szerint egészen 2026-ig.

Szigetelés, ablak- és ajtócsere, tetőszigetelés - többek között ezekre lehet majd kisebb-nagyobb összegeket igényelni mondta el Ján Budaj környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint ideális esetben mintegy 30 ezer házat újíthatnak majd fel a projekt keretében. Részleteket az obnovdom.sk honlapon érhetőek el.

A környezetvédelmi miniszter azzal számol, hogy az ország mintegy harminc településén nagyjából 10-10 családi ház korszerűsödhet majd.

Az első két körben 30 millió euró kerül kiosztásra - mondta el Igor Matovič. Ebből 15 millió euróra bárki pályázhat, míg az összeg másik felére azon családi házak, amelyekben legalább 4 kiskorú él, vagy olyan gyermek, aki súlyos egészségkárosodással küzd. Az első kiírás október 15-én indul, jövő február végéig tart. A támogatás összege azon múlik, az adott családi ház mennyi energiát képes megspórolni a felújítással. Harminc százalékos aránynál 14 ezer euró lesz a maximális összeg, 60%-nál már 19 ezer. A szükséges önrészt az igénylő család anyagi helyzete szabja majd meg.

A 2013-nál korábban kolaudált házak igényelhetnek támogatást.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies