Back to top

Hájos Zoltán: „Mindenki számára ingyenes lesz a városban a tömegközlekedés”

Publikálva: 2022, szeptember 16 - 12:44
Dunaszerdahelyen ma lezárták a Fő utca egy szakaszát, mégpedig annak okán, mert városunk a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hete című kampányba, amelyet Szlovákiában a környezetvédelmi minisztérium koordinál.
Hájos Zoltán: „Mindenki számára ingyenes lesz a városban a tömegközlekedés”

A kampány idei témája a „hangold össze”, mottója pedig az „utazzunk felelősségteljesen” lett – az utazás központba helyezésével pedig a járvány utáni újbóli nyitásra, a találkozásokra szeretnének reagálni. Egyben utalva a fenntarthatóságra, illetve az emberek közötti jobb kapcsolatok kialakításának a fontosságára. 

A lezárt Fő utcán az autómentes napon Hájos Zoltán polgármester is köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, idén Dunaszerdahely már negyedik alkalommal kapcsolódik be a programba, majd kiemelte, külön öröm, hogy a Fő utcán, ahol naponta több ezer autó halad át és nagy a zaj, ezúttal a gyerekeké és az alternatív közlekedési eszközöké lehet a főszerep.  

„Ma arra is felhívjuk a figyelmet, hogy autó nélkül is lehet közlekedni, még ha szokatlan is számunkra, ugyanakkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy másképp is megtervezhetők a napjaink” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a város pályázaton éppen most versenyeztet ki elektromos meghajtású autóbuszokat.

„Amennyiben ezeket az autóbuszokat, amelyek itt is láthatóak, hadrendbe tudjuk állítani, akkor mindenki számára ingyenes lesz a városban a tömegközlekedés. Ezzel is szeretnénk segíteni azt, hogy kevesebb autó legyen Dunaszerdahelyen, hogy többen kihasználják, akár munkába menet is, az autóbuszokat”

– mondta, jelezve még a járatbővítést, illetve a nagyobb lefedettséget: „akár növelni is lehetne a járatok számát, illetve hatótávolságát” – fogalmzott.

A polgármestert Zuzana Krenyitzka, az FCC Slovakia kommunikációs menedzsere követte, aki beszédében a Kuka Manó papírgyűjtő versenyt értékelte ki.

Elmondta, a 2021/2022-es tanévben három régióból 44 iskola vett részt a versenyen, és 317 610 kg papírt adtak le összesen. Mivel minden tonna újrahasznosított papír körülbelül 17 fát, 4000 kW energiát és 26 000 liter vizet takarít meg, a gyűjtéssel közel 5 400 fát, 1 270 500 kW energiát és 8 560 köb vizet „váltottak ki” a gyerekek, hozzájárulva környezetünk védelméhez. A versenyben 44 iskola 9189 tanulója vett részt. A dél-szlovákiai régióban 21 általános iskola és óvoda kapcsolódott be, közel 3500 tanulóval, amely 21 iskolából 12 dunaszerdahelyi volt.

„Örömünkre szolgál, hogy az óvodák egyre intenzívebben vesznek részt a versenyben, és a nevelési-oktatási intézmények az újrahasznosítás szükségességére tanítják a gyerekeket”

– fogalmazott Zuzana Krenyitzka. A beszédeket követően az FCC Environment Kuka Manó hulladékgyűjtési versenyét, majd a Bringázz a munkába kampány nyerteseit díjazták. 

A hulladékgyűjtési verseny 1. és 3. helyezését két dunaszerdahelyi alapiskola szerezte meg. A kilenc bekapcsolódott óvodánknak a vállalat 150 + 50 eurós ajándékutalványt adományozott az általuk választott áruk megvásárlására az Alza és a Dráčik üzletekben.

A verseny 1. helyezettje a Vámbéry Ármin Alapiskola lett 85 060 kg papírral, míg a 3. a Szabó Gyula Alapiskola, 27 860 kg papírral. Az iskolák plusz 200 és 100 eurós jutalmat is kaptak a díjak mellé. Az elismeréseket a polgármester és a kommunikációs szakember Gál Attilával, az FCC Enviroment Slovakia területi képviselőjével együtt adta át.

A Bringázz a munkába versenyben 2022-ben 17 dunaszerdahelyi csapat kapcsolódott be – összesen 51 személy, akik együttesen 6762,805 km-t tekertek le a júniusi hónap folyamán. Az egész országból 105 önkormányzat, azon belül pedig 4021 csapat regisztrált a játékba – a végeredményben Dunaszerdahely pedig a 63. végzett.

A díjazottak a következők lettek.

A legtöbb alkalommal bringáztak munkába:

  • 1. Orchideák / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata
  • 2. Vizitündérek / vízművek csapata
  • 3. Levendula / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata

A legtöbb km-t csapatban megtették:

  • 1. Innopharma csapata
  • 2. Orchideák / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata
  • 3. MGDSBike / a dunaszerdahelyi magángimnázium csapata 

A legtöbb letekert km:

  • 1. Peter Blaho / Innopharma
  • 2. Csicsó Dóra / Tekergő cipészek, Deichmann
  • 3. Juraj Masár / Cestári DS TTSK

Az autómentes napon az érdeklődők kipróbálhatták még a hidrogén meghajtású autóbuszt is, illetve kultúrműsor és számos más kísérőprogram és foglakozás várta a látogatókat.

A rendezvény délután 15.00 óráig tart, a dunaszerdahelyi autóbuszközlekedési vállalat jóvoltából pedig városnéző kisvonattal érkeztek a helyszínre az óvodások és az alapiskolások.

Az autómentes nap megnyitóján jelen volt többek között A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármester, a városi képviselő-testület több tagja, Bubniak Júlia, a város hivatal elöljárója, a városi hivatal vezető beosztású munkatársai, valamint több dunaszerdahelyi oktatási intézmény vezetője is.  

(nagy)

Ezt már olvasta?

Címkék: autómentes nap
Cookies