Back to top

Ha túlesett a Covidon, már nem kell három hónapot várnia

Publikálva: 2021, május 4 - 22:17
Az Egészségügyi Minisztérium új rendelkezésének értelmében azok, akik átestek a Covid-19 betegségen, hét vagy tizennégy nap után beoltathatják magukat. Az eddigi szabályozás szerint a betegséget leküzdők csak 90 nap elteltével kaphatták meg a vakcinát.
Ha túlesett a Covidon, már nem kell három hónapot várnia

A tárca az eddig hatályos szabályozást azzal magyarázta, hogy a betegségből felgyógyultak szervezete 90 napig biztosan termel ellenanyagokat.

Amíg nem állt rendelkezésre kellő számú vakcina, hatékonyabb megoldás volt elsőbbséget biztosítani azoknak, akik még nem estek át a betegségen, és fokozottabban vannak kitéve a fertőzés veszélyének.

Miután májustól jóval több oltóanyag érkezett az országba, lehetővé válik, hogy 14 nap után megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást azok is, akiknek a Covid-19 lefolyása nem volt tünetmentes. Ha a fertőzést tünetek nélkül küzdötte le az érintett, már akár 7 nap után is felveheti a védőoltást - tette közzé az egészségügyi tárca.

A szaktárca szerint semmilyen kutatás nem igazolja, hogy fokozottabb kockázatot jelentene azok beoltása, akik már túlestek a betegségen. Sőt azok esetében, akik tünetmentesen küzdötték le a fertőzést, egyenesen ajánlatos beoltatni magukat, hiszen a szervezetük korántsem biztos, hogy megfelelő immunválaszt alakított ki a koronavírus ellen.

A vakcina felvétele mellett szól az is - állítja a szaktárca, hogy az oltás során mindenki olyan dózist kap, ami hatékony védelmet biztosít a fertőzés ellen.

ma7.sk / Kolek Zsolt

Ezt már olvasta?

Cookies