Back to top

Ha továbbra sem mozdul a kormány, nem lesz fűtés a lakásokban

Publikálva: 2023, január 12 - 07:21
Energiakatasztrófához közeledünk, a kis-, közép- és nagyvállalatok is gondokkal küszködnek. Olyan cégekről van szó, amelyek embereket foglalkoztatnak, bért és adót fizetnek. De még a hónapokig tartó tárgyalások után sem tudják, hogyan segít nekik a kormány az energiaválságon. A legtöbb emberrel ellentétben őket ugyanis nem védi a szabályozó, január óta pedig csillagászatira ugrottak az ​​energiaszámláik.
Ha továbbra sem mozdul a kormány, nem lesz fűtés a lakásokban

Éppen csak hogy levegőhöz jutottak a covid-őrület után, és máris érkezett az újabb ütés. Amikor meglátták, mekkora összeget kell idén havonta fizetniük az áramért, nem hittek a szemüknek.

Eddig körülbelül havi 1900 eurót fizettünk. Most meg azt kaptuk, hogy havi 23 ezer euró lesz”

– mondta a tvnoviny.sk portálnak egy gasztroszektorban tevékenykedő vállalkozó. Egy másik üzemegységükben 660 euróról hozzávetőleg 2400 euróra emelkedik az áram havi törlesztőrészletete, így reménykednek, hátha csak valami hiba csúszott a számításokba, de az e-mailjükre eddig senki nem válaszolt, és az első törlesztőrészlet kifizetése néhány napon belül esedékes. Ha reális az összeg, akkor mindkét üzemegységünket bezárják, és így 20 ember kerül utcára.

Már január van, de az ipari vállalatok és kisvállalatok még mindig nem tudják, mi a teendő.

A munkáltatók és az önkormányzati szövetségek közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy a kormányban már régóta terítéken van egy javaslat, amely kiutat jelenthet ebből a zűrzavarból.

Hogy ez év január elsejétől minden szlovákiai vállalkozás esetében megszűnjön a tarifadíjak és a forgalmazási díjak befizetése 

– fűzte hozzá Miroslav Kiraľvarga, a Munkáltatók Országos Uniójának elnöke.

Január 10-e van, és szállingóznak a magasabb energiaszámlák. A kisebb cégeknél több száz euró, a közepesnél több ezer, nagyoknál akár 3 millió is lehet a különbség.

„Az ipar valószínűleg a második világháború óta most van a legnehezebb helyzetben”

– jelentette ki Alekszej Beljajev, az Ipartestületek és Közlekedési Szövetség munkatársa.

A munkaadók információi szerint a gazdasági tárca már elküldte Brüsszelnek a segélyprogramot. Azoknak, akiknek szánják azonban még nem. A drámai eseményekre a gazdasági tárca írásbeli közleményben reagált. Szerinte úgy tűnik, hogy az üzleti szféra és a kormányzat más energiabolygón él.

„A tárca a 2022-es és 2023-as támogatási lehetőségeket is megtárgyalta a munkaadók és a vállalkozók képviselőivel, és továbbra is előnyben részesíti az esetleges segélyek megtárgyalását a tárgyalóasztalnál, a sajtónyilvánosságra hozatal előtt” – írták a közleményükben.

A hőtermelők üzenete drámaian hangzik a kormánynak:

amennyiben továbbra sem mozdul a kormány, a hőtermelők egy hónapot sem bírnak ki, és nem lesz fűtés a lakásokban”

– mondta a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetségének elnöke, Branislav Tréger. A nagyfogyasztók problémái több önkormányzatot is érintenek, alájuk tartoznak ugyanis a fűtési társaságok.

Forrás: tvnoviny.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies