Back to top

Ha mégsem levélben szavazna, személyesen is voksolhat

Publikálva: 2023, augusztus 30 - 20:24
Ha egy külföldről levélben szavazást kérő választópolgár úgy dönt, hogy személyesen kíván szavazni a szeptemberi előrehozott választáson, elég figyelmen kívül hagynia a szavazóanyag-küldeményt. A választás napján az állandó lakóhelye szerinti település szavazókörébe kell mennie. Ezt Eva Chmelová, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának választási főosztályának igazgatója mondta el a TASR hírügynökségnek.
Ha mégsem levélben szavazna, személyesen is voksolhat

„Annak a választópolgárnak, aki úgy dönt, hogy szívesebben szavazna személyesen, nem kell semmit tennie, figyelmen kívül hagyhatja a korábban, levélszavazásra benyújtott kérvényét és a hozzá eljuttatott szavazóanyagokat.

Egyszerűen megjelenik a választás napján az állandó lakhelye szerinti szavazókörben, és leadja szavazatát

– mondta Chmelová.

Külföldről 72 993 állampolgár jelentkezett a levélben történő szavazásra. A regisztrációt követően a választási anyagokat a választópolgár külföldi lakcímére kézbesíti a minisztérium. Ha a választópolgár elektronikusan jelentkezett, a szavazólapokat a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának honlapjáról kell letöltenie és kinyomtatnia.

A szavazólapot tartalmazó borítékot a választópolgárnak külföldről úgy kell elküldenie, hogy az szeptember 29-én 12.00 óráig a belügyminisztériumba jusson.

Ha a választási anyagok küldeményét kézbesítetlenként küldik vissza a belügyminisztériumba, a választópolgár az applikáción keresztül kérheti az anyagok újbóli megküldését. Megváltoztathatja azt a postacímet is, ahová a küldeménynek meg kell érkeznie. A választási anyagok ismételt megküldését szeptember 20-ig kérhetik. A választói csomag kézbesítésének elmaradásáról e-mailben értesíti a választót a szaktárca.

ma7.sk / TASR

Ezt már olvasta?

Cookies