Back to top

Gyűjtsön élményeket a csallóközi ártéri erdők titokzatos világában!

Publikálva: 2024, május 21 - 06:00
A turisták szakértők kíséretében, kerékpáron fedezhetik fel a Duna körüli egyedülálló tájat. Történelmi tényeken és legendákon keresztül megtudhatják, hogyan alakult ki, miért kell megvédeni, és melyek a legnagyobb kincsei. A Nagyszombat régió regionális turisztikai szervezete (KOCR Trnavský kraj) által előkészített csallóközi kerékpártúrákra minden júniusi szombaton kerül sor. Jegyek a www.krajzazitkov.sk oldalon keresztül kaphatók.
Gyűjtsön élményeket a csallóközi ártéri erdők titokzatos világában!

A Nagyszombat régió déli részén fekvő terület, amelyet a Duna, annak mellékága, a Kis-Duna és egy rövid szakaszon a Vág folyó is határol, Európa legnagyobb folyami szigete és egyben hatalmas ivóvíztározója. A szlovákiai és külföldi látogatókat a termálparkok és a hagyományos ízek vonzzák ide, míg az aktív kikapcsolódás szerelmesei a vízisportoknak, csónakázási lehetőségeknek és a kiépített kerékpárutaknak köszönhetően megtalálják itt a számításukat.

„A vízi turizmus után, amely Csallóköz egyik vonzerője, célunk, hogy rávilágítsunk a térségben a szabadidős kerékpározás változatos lehetőségeire. Idén az érdeklődőket kerékpárjaikkal együtt Dunaszerdahelyről Bősig is elszállítjuk a kerékpárbusszal, ahol a Duna menti kerékpárút, Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala halad el. Ezt követően a kerékpárosok eljuthatnak akár a Csicsói-holtághoz is. Az itt történő vezetett túra újdonság a régióban”

– árulta el Agáta Mikulová, a Nagyszombat régió regionális turisztikai szervezetének igazgatója.

A csallóközi kerékpártúrák résztvevőit helyi idegenvezetők kalauzolják a környék összes látnivalójához. Beszélnek majd a medvei Duna-híd történetéről, de a Duna II. világháború alatti szerepéről is. A történelmi eseményeken, köztük az 1965-ös árvízen keresztül a turisták jobban megismerhetik az egyedülálló táj kialakulásának körülményeit. A túra egyik megállója a Csicsói- holtág lesz, amely a Duna szlovákiai szakaszának legnagyobb holtága. 1899-ben keletkezett az árvízvédelmi töltés átvágásával. A holtág és környéke a védett területtel együtt 134 hektárt tesz ki, ebből 76,5 hektárnyi a vízfelület. A holtág legnagyobb vízmélysége 7,5 m. A tájegység jelentőségét rendkívül gazdag növény- és állatvilága, valamint a pompás természeti környezet adja. Hihetetlenül sok ritka és szigorúan védett növény és állat él a vidéken. Ráadásul az ártéri erdő közepén rozsdás hajóroncsokra is bukkanhatunk…

„A kerékpártúra minden júniusi szombaton 10.00 órakor indul Szap községből, annak az utcának a végéről, ahol a  templom és  az önkormányzati hivatal található  (47°49'09.1″N 17°36'55.3″E). A találkozó időpontja 9.45 óra. Az út nagyjából 30 km hosszú, és 4 óra alatt teljesíthető. A szervezett kerékpártúrák barátságos légkörben zajlanak, bízva abban, hogy a résztvevők pozitívan viszonyulnak az aktív turizmushoz, és tiszteletben tartják az idegenvezető utasításait. Az alapjegy ára 12 €, amely minden korosztály számára egységesen érvényes. A kerékpártúrák 8 éves kortól ajánlottak a gyermekek számára is. A sík terepen zajló könnyű túrák résztvevőinek nincs szükségük különleges felszerelésre - csak frissítőkre, saját kerékpárra és jó hangulatra. A helyek száma korlátozott, ezért a weboldalon keresztül történő jegyvásárlással előre ajánlott biztosítani a helyet”

– tette hozzá Petra Hencelová, a Nagyszombat régió regionális turisztikai szervezetének egyik képviselője.

Részletes információkért, helyfoglalásért keresse fel a következő weboldalt: https://krajzazitkov.sk/kampan/cyklotulacky-po-zitnom-ostrove/

(oocr / krajzazitkov.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies