Jelenlegi hely

A gyorsabb ügyintézés érdekében

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, június 1 - 08:18 | Közérdekű
A városi hivatal elektronikus rendszerét érintően az elmúlt időszakban komoly fejlesztések zajlottak. Erről és a polgárokkal való kapcsolattartás további átalakulásáról kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
A gyorsabb ügyintézés érdekében

„Annak lehetőségét, hogy a polgárok két nyelven, szlovákul és magyarul kapják meg az önkormányzat döntését az ingatlan- és ebadóval, illetve a szemétdíjjal kapcsolatban, egy műszaki »váltás« előzte meg, ugyanis egy évvel ezelőtt lecseréltük a városi hivatal informatikai rendszerét. Mindez már teljesen összhangban van a meglévő informatikai törvénnyel, amely előírja az önkormányzatoknak, hogy tegyenek meg mindent a polgárok elektronikus kommunikációjának elősegítéséért. Másrészt azon információk is napra készen elérhetővé válnak a lakosok számára, hogy esetleg van-e elmaradásuk a várossal szemben, valamint ellenőrizni tudják a saját adataikat is.

A fejlesztések első része megtörtént – a hivatalban tavaly cseréltük ki azt a postai programot, amely a beérkező és kimenő postát kezelte, továbbá az iratok kezelése is már ebben az új rendszerben történik. A következő lépés a lakosok számára megteremteni egy „ügyfélkaput”, amelyen keresztül lehetséges lesz online is a hivatali ügyintézés. Tekintettel arra, hogy e témában a törvény is még bizonytalan (a csipes személyazonossági igazolványok cseréje miatt), a hivatalnak is több ideje van felkészülni arra, hogy az informatikai rendszer kezdetleges hibáit megismerjük. Addig a hivatal alkalmazottjai – találkozva munkájuk során e problémákkal – igyekeznek a fejlesztéseken keresztül javítani azokat. Köszönetemet fejezem ki ezúton is a városi hivatal munkatársainak, hiszen a jövőbeli fejlődés érdekében mindezzel most pluszmunkát vállaltak, noha mindez később az ő munkájukat is egyszerűsíteni fogja.

Az elektronikus kommunikációé a jövő – szeretnénk ezért mi is okostelefonon és táblagépen is futó alkalmazást fejleszteni. Egyelőre elmondhatom, az első lépések megtörténtek, de még hónapok munkája van előttünk, hogy alkalmazkodjunk a fejlődő világ követelményeihez – a polgárok gyorsabb ügyintézését elősegítendő.”

Címkék: Városi Hivatal