Back to top

Győr és Dunaszerdahely a kultúra területén is együtt fejlődhet

Publikálva: 2017, október 30 - 15:03
Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló CULTACROSS projekt sajtótájékoztatója zajlott ma a városhaza nagy üléstermében.

A rendezvény, amely egyúttal az együttműködési megállapodás aláírását is magába foglalta, a Bertók házaspár zenés műsorával indult, majd Hájos Zoltán, városunk polgármestere mutatta be az Arrabona EGTC működésének kezdeteit, amelyet Győr, Somorja, Mosonmagyaróvár és Dunaszerdahely alapított a közös gazdasági együttműködés elősegítésére. Azt is megtudtuk tőle, hogy most induló projekt, a CULTACROSS kiemelt feladata Győr és Dunaszerdahely kulturális és örökségi értékeinek, helyszíneinek hasznosítása magas színvonalú kulturális rendezvények, fesztiválok infrastrukturális hátterének fejlesztésével. A határon átnyúló együttműködés célja Győrbe és Dunaszerdahelyre, tágabb értelemben Szigetköz és Csallóköz kulturális központjaiba érkező látogatók számának növelése. Városunkban mindez egy a Thermalparkban létrejövő vízi színpadot jelent majd.

A folytatásban Borkai Zsolt, Győr polgármestere szólt a jelenlévőkhöz, akik közt több csallóközi polgármester is helyet foglalt. A városvezető hangsúlyozta, évek óta kiváló kapcsolatokat ápolnak a felvidéki településekkel, s nem ez az első közös sikeres projektjük és biztosan nem is az utolsó. Borkai szerint fontos, hogy a térségben élők, a határ egyik vagy másik oldalán együtt gondolkodjanak, s arra is emlékeztetett, Orbán Viktor magyar miniszterelnök náluk tett látogatásukkor is jelezte, kiemelt hangsúlyt kap a Győr-Dunaszerdahely útvonal mindkét irányban kétsávos úttal való összekötése. Ennek fontosságát és a szlovák féllel való közös fejlesztések jelentőségét Kiss-Parciu Péter,  a határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is megerősítette, aki megjegyezte a két ország között az elmúlt hét évben 9 új közúti kapcsolat épült. Egyúttal a felvidéki magyarság irányába érkező támogatások kapcsán külön hangsúlyozta az éppen záruló gazdaságfejlesztési támogatás jelentőségét, amely kapcsán a következő felszólaló, Menyhárt József, az MKP elnöke úgy fogalmazott, a nemzetpolitika új dimenziókba lépett. 

Egyúttal Menyhárt számokat is említett a pályázat kapcsán, a holnap záruló pályázati kiírásba már most több mint 1300-an pályáztak és a regisztráltak száma 2500-ra tehető, tehát a felvidéki vállalkozók élnek a lehetőségekkel. Egyúttal a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta, sok lépésre van még szükség, hogy a felvidéki magyarság erősödjön, de az oktatás és a kultúra területén tett intézkedések mellett minden nap tenni kell azért is, hogy a fiataljaink a szülőföldjükön boldogulhassanak.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a pályázati rendszer kiválasztásanak nehézségeire is részletesen kitért, majd örömét fejezte ki, hogy a déli régióban is sikeres projektek valósulnak meg, s kiemelte, a kis pályázatok újabb lehetőséget teremtenek majd az önkormányzatoknak az ötleteik megvalósítására, mert mint mondta, a térség polgármesterei nagyon aktívak ezen a területen.

Sárkány Péter, az Arrabona EGTC igazgatója a szervezet tevékenységét mutatta be, s kitért a CULTACROSS projektre is, A projekt keretében felállított kulturális akciócsoport egy közös kulturális akcióterv kidolgozásával segíti a meglévő kulturális felhozatal népszerűsítését és a kínálat bővítését. A hagyományos kulturális események első vagy utolsó napja a kevesebb tapasztalattal rendelkező partnervárosban lesznek megtartva, ezzel elősegítve a gyakorlati tudás átadását. A kulturális eseményeket népszerűsíteni is fogják a két partner között, hogy a kínálatot így is bővítsék és színesítsék. Évente több nagyobb és kisebb kulturális rendezvénynek ad otthont a projekt keretében a két város. A kulturális és szabadidős programok határmenti együttműködés keretében jól összekapcsolhatók, hiszen Győr és Dunaszerdahely igen közel fekszik egymáshoz. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. A kulturális élet és a természeti örökség összefonódása együttes népszerűsítésével tervezik szélesebb rétegek érdeklődését felkelteni. A régió látogatottságának növekedése eredményeképp várhatóan nő a foglalkoztatottság a helyiek életszínvonala, ami végső soron a régióhoz való szorosabb kötődést eredményez. Az Arrabona EGTC szervezésében megvalósuló műhelymunkák végig kísérik az egész projektet, melynek eredményeképpen Győr és Dunaszerdahely város együttműködésében egy, a kulturális programkínálatot előtérbe helyező konkrét turisztikai attrakció jöhet létre.

Ezt követően aláírásra került az együttműködési megállapodás, majd Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere az Európa Kulturális Fővárosa címre való pályázatukat tárta a jelenlévők elő, amelynek értelmében 2023-ban városunk testvértelepülése szeretné elnyerni ezt a megtisztelő címet.

Ezt már olvasta?

Cookies