Back to top

A gyógyszerfelügyelet eddig 8075 feltételezett mellékhatást regisztrált az oltásokkal kapcsolatban

Publikálva: 2021, augusztus 15 - 11:48
A koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) szerdáig 8075 bejelentést regisztrált a feltételezett mellékhatásokról. Az összes jelentés közül 827 súlyosnak minősíthető.
A gyógyszerfelügyelet eddig 8075 feltételezett mellékhatást regisztrált az oltásokkal kapcsolatban

Pfizer/BioNTech konzorcium oltóanyagáról 430 jelentés érkezett, köztük egy haláleset. A bejelentett feltételezett súlyos mellékhatások között szerepelt a vérnyomás tartós emelkedése, főként a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél, eszméletvesztés, illetve szélütés.

Moderna vakcina esetében 79 súlyos mellékhatás, köztük egy haláleset volt. A feltételezett súlyos mellékhatások között szerepelt például átmeneti bénulás, tartós vérnyomás-emelkedés, trombózis, eszméletvesztés, tüdőembólia és szélütés.

Az AstraZeneca oltóanyagának 290 súlyos hatásáról, köztük két halálesetről számoltak be. A leggyakoribbak a rövid távú eszméletvesztés, trombózis, de például arcidegbénulás, epilepsziás roham epilepszia miatt kezelt betegeknél, tüdőembólia, szélütés vagy szívinfarktus is.

Johnson & Johnson vakcinával kapcsolatban is jelentettek mellékhatásokat, amelyek közül 22 súlyos volt. Ezek közé tartozott az eszméletvesztés, hallucinációk.

A nem regisztrált Szputnyik V vakcináról 24 jelentés érkezett, köztük két súlyos. Ezek a tartós vérnyomás-emelkedés és a flebotrombózis voltak.

Felvidek.ma/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies