Back to top

Gyertyagyújtás advent 3. vasárnapján

Publikálva: 2021, december 12 - 18:00
Advent harmadik vasárnapján A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere és Fialka Tamás, diákpolgármester gyújtották meg a város adventi koszorúján a gyertyát.
Gyertyagyújtás advent 3. vasárnapján

Az online műsorban közreműködtek:

Béhr András Bertalan - Ady Endre: Karácsony - Harang csendül...
(A Dunaszerdahelyi Magángimnázium diákja, felkészítő tanár: Simon Bea)

A. Szabó László adventi köszöntője

Gyertyagyújtás - A. Szabó László alpolgármester, Fialka Tamás diákpolgármester

Füri Adrián és Vida Barbara - The Prayer, Nézz rám Istenem
(A Szabó Gyula Közös Igazgatású Szakközépiskola diákjai, felkészítő tanárok: Kiss Gabriella, Klőr Levente)

A felvételt a DSTV készítette

A. Szabó László ünnepi gondolatai:

Tisztelt Hölgyek és Urak, Kedves Barátaim!

Tavaly tavasszal (a költő szavaival élve) „minden egész eltörött…”. Mindennapjaink csupán nyomokban emlékeztettek korábbi életünkre. Korlátozások és áldozatok, félelem és szorongás jellemezték mindannyiunk helyzetét. Egy ismeretlen kórral küzdöttünk bizakodva abban, hogy rövidesen enyhül a feszültség, és visszatérthetünk a régi kerékvágásba.

Az adventi időszakban is a csodát vártuk, a betlehemi történetből is az apróság, a kis Jézuska keltette reményt, a változásba vetett hitet emeltük ki.

Eltelt egy esztendő, és ma sajnos újra lezárásokról, ismét betegekről, elhunytakról szólnak a főbb hírek. Mintha nem tanultunk volna a történtekből, mintha nem akartuk volna igazán a változást. Most, azáltal, hogy az utcák és az üzletek kevésbé zajosak, az idei adventben talán jobban oda tudunk figyelni a lényegre. Ezúttal talán nem lesz olyan passzív a várakozásunk. Ez alkalommal talán leleményesebben és kitartóbban keressük majd az utat, hogy megleljük a remény világosságát, és változás következzen be életünkbe. Hiszen végső soron ehhez nem is kell olyan sok. Egyszerűen csak legyünk a szeretet közvetítői! Éljünk bölcsen az idővel, amit kaptunk! Éljük meg aktívan emberi küldetésünket! Tegyünk néhány lépést egymás felé, és ne legyünk restek a jócselekedetekre!

A bibliai kenyérszaporítás lényege is roppant egyszerű volt: átadjuk, amink van, és sokkal többet kapunk vissza. Ha erre képesek leszünk, mindnyájunkat eltölthet a nyugalom és a béke.

A karácsonyi készülődés apró örömei minden bizonnyal feloldják majd a feszültséget testünkben és lelkünkben is. Hiszem, hogy közösségünk is optimistábban és egészségesebben tekinthet majd a jövőbe.

Kassák Lajos írta Advent van című versében a következő gondolatot:

„Advent van, s átjárja lelkem
a szeretet és az emlékezés.
Rájövök ismét - tán ezredszer -,
hogy szépen élni gyakran túl kevés.
Szeretni szóban és tettekben,
hinni, remélni szüntelen.
Táplálni kell mosollyal, öleléssel,
hogy emléked hibátlan legyen.“

Kegyelemteljes és áldott ünnepeket kívánok mindenkinek!

Ezt már olvasta?

Címkék: advent
Cookies