Jelenlegi hely

Gyermekek a magasban - a családért, a gyerekvállalásért

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, május 11 - 18:00 | Hírek
A család és a gyerekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet az Emeljünk magasba minél több gyereket elnevezésű nagyszabású rendezvényhez csatlakozva a Felső-Csallóközi Magyar Családok Egyesülete szombat délelőtti megmozdulásán a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.
Gyermekek a magasban - a családért, a gyerekvállalásért

A tízéves Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018-as nagy sikerű kezdeményezéshez csatlakozott az idén a fiatal magyar családokat tömörítő szervezet. Tavaly 3015 gyermeket emeltek a magasba az akkori rendezvény során, most a felhívást befogadó 20 magyarországi városhoz csatlakozott Dunaszerdahely és a vajdasági Palics is, bővítve a megszólított családok számát.

Programokkal is készültek a szervezők, a kisebbeknek a dunaszerdahelyi Október utcai óvoda kis neveltjei mutattak be kedves műsort, majd a Tejfalusi Alapiskola kisdiákjai adták elő az ismert mese, a Ludas Matyi saját rendezésű változatát. Közben a felnőttekre is gondoltak, a szülők tájékoztatást kaphattak a határon túlra kiterjesztett magyarországi családtámogatási rendszerről, a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Megbecsültek Társasága és a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap fogadták az érdeklődőket.

Karaffa Attila, városunk alpolgármestere is üdvözölte a megjelenteket, átadva Hájos Zoltán polgármester, a rendezvény fővédnöke üdvözletét is. Dr. Papp Lajos, ismert szívsebészt idézve elmondta, a gyermekneveléshez nem külön szoba, és minden szobában külön televízió, hanem család kell. A társadalom és nemzetünk jövőjéhez családok kellenek, ezért köszöni mindenkinek, aki a mai társadalmi kihívások közt is fontosnak tartja a gyermeknevelést.

Németh Pogány Eszter, a Felső-Csallóközi Magyar Családok Egyesülete elnöke kérdésünkre elmondta, hogy most első ízben csatlakoztak a programhoz, de a kezdeményezést a jövőben mindenképpen szeretnék folytatni, ha lehet, további településekre is kiterjeszteni. A programnak szavai szerint az elsődleges célja felhívni a figyelmet az anyaság és a család, valamint a gyerekvállalás fontosságára.

Hideghéthy Andrea, az egyesület alelnöke hozzátette, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom további központi programjaihoz is szándékoznak csatlakozni, azok egy részét lehetőség szerint meghonosítani tájainkon is. Megköszönte Dunaszerdahely városa támogatását, örömét fejezte ki, hogy városunk vezetése szívesen melléáll hasonló kezdeményezéseknek.

A rendezvény vendége, Nagy Dávid feleségével és kislányukkal érkezett a színpadra. Megköszönte a részvételt ezen a nemes eseményen. "Mindannyian, akik itt vagyunk, tudjuk, hogy az ember élete megváltozik, amikor egy kis csöppség érkezik a családba. Ugyan lemondással és kompromisszumokkal is jár, de egyben egy nagy kaland is. Kiemelném a gyerekvállalás fontosságát, mert közhelynek hangzik ugyan, de nagy igazság, hogy gyermekeinkben van a jövő" - mondta a rendezvény vendége.

Majd elérkezett a rendezvény fő pontja, a résztvevők 11 órakor közösen további 22 település szülőivel emelték gyermekeiket a magasba. A szervezők elmondása szerint Dunaszerdahelyen 105 gyermeket regisztráltak, ez a szám hozzáadódik majd a magyarországi szervezet hivatalos adataihoz. Bíznak abban, hogy ezzel sikerül megdönteni a tavalyi létszámot, és hogy a jövőbeni folytatás még nagyobb érdeklődésre tart majd számot.

A kedves rendezvényt Szabó Manyi, a Rivalda Színház színészének hangulatos éneke zárta.

Tekintsék meg a rendezvényen készült felvételeinket.