Back to top

„Gyermekeink egészséges önbizalommal, céltudatosággal nevelkedjenek fel”

Publikálva: 2019, február 26 - 08:04
Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét. A közelgő iskolai beiratkozások kapcsán ezért ismét arról kérdeztünk meg ismert régiónkbeliket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. A dunaszerdahelyi Štefkovič Patasi Ági pszichológus válaszol.
„Gyermekeink egészséges önbizalommal, céltudatosággal nevelkedjenek fel”

– Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerzze meg az ismereteket?

– Pszichológusként nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeink egészséges önbizalommal, céltudatosággal nevelkedjenek fel. Az a gyermek, aki már kisiskolásként megtapasztalja a sikerélményt, azt, hogy kiemelkedő vagy csak egyszerűen jó valamiben, az nagyban befolyásolja azt, hogy további tanulmányaiban, de akár magánéletében hogyan tekint a kihívásokra, nehézségekre. Nyilván az ember tanulmányai során gyakran ütközik akadályokba, de egyáltalán nem mindegy, hány évesen kell ezekkel nehézségekkel megküzdenie. Egy kisgyermekben nagyon káros, ha fixálódik az érzés, „nem vagyok elég jó, nem tudok sikereket elérni, nem ismerem a sikerélmény érzését“, már pedig egy teljesen magyar környezetből érkező gyermek gyakran érezheti ezt, ha bekerül egy más nyelvű közösségbe, ahol teljesítmény alapján kategorizálják a gyermekeket. Életünk nagy részét pedagógiai intézményekben töltjük, egyáltalán nem mindegy itt mennyire érezzük jól magunkat, tudunk-e valamiben sikeresek lenni, és az egészséges önbizalom, önértékelés erős megalapozása kisgyermekkorban kezdődik. Az iskolarendszer, a követelmények egyébként is nagy terhet rónak a gyermek pszichikájára, hiszen a szabad játékot a kötelesség, a teljesítmény váltja fel, egy idegen nyelven való tanulás nagyon megnehezítheti ezt a folyamatot. 

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

– Számos pozitív példa mutatja azt, hogy ez lehetséges. Fontos, hogy elsajátítsuk az államnyelvet a lehető legmagasabb szinten.  Azonban azt is el kell fogadnunk, hogy az anyanyelvünk mellett irreális kergetni azt az illúziót, hogy tökéletesen, anyanyelvi szinten meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. Érvényes ugyan a közmondás, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz, de a siker nemcsak ettől az egy faktortól függ. A fentebb említett önbizalom, a kellő motiváltság, az akaraterő, a reális célok kitűzése, az egyén fejlődése és még sorolhatnék rengeteg más tényezőt, amelyek fontosak az érvényesülés szempontjából. 

Ezt már olvasta?

Cookies