Back to top

A gyermek fejlődésének természetes útja az anyanyelven tanulás

Publikálva: 2019, március 30 - 18:25
Anyanyelvi oktatásról szóló sorozatunkban arra keressük a választ, mit gondolnak az emberek az anyanyelvi oktatás fontosságáról. Ezúttal Kollár Katalint, a dunaszerdahelyi művészeti alapiskola igazgatóját, az Opera Trió tagját kérdeztük.
A gyermek fejlődésének természetes útja az anyanyelven tanulás

– Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerezze meg az ismereteket?

El sem tudom képzelni, hogy a lányom nem az anyanyelvén, az anyanyelvünkön szavalta volna a mondókákat, énekelte volna a gyermekdalokat, írta volna az első szavakat. Szerintem a gyermek fejlődésének legtermészetesebb útja, ha azon a nyelven tanulja meg kifejezni magát, fedezi fel a környezetét és képességeit, hagyományainkat, értékeinket, ami az anyanyelve.

 

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

Egyetemi tanulmányaim alatt, Nyitrán, szerencsémre olyan emberekkel, tanárokkal, diáktársakkal - magyarokkal, szlovákokkal egyaránt – találkoztam, akik segítettek, támogattak. Ha nehézségek adódtak, akár nyelvi szinten, azokat meg kellett oldani, de úgy érzem, ezekkel a tapasztalatokkal is csak gazdagabbá váltam. Odafigyeléssel, emberséggel kell viseltetnünk egymás iránt, ez a legfontosabb.

Ezt már olvasta?

Cookies