Back to top

Gyerekzsivajtól volt hangos a Fő utca

Publikálva: 2020, szeptember 22 - 16:38
Az Európai Mobilitás Hetében, autómentes nap keretén belül lezárta a Fő utcát ma a város. A Klímabarát közlekedés mindenkiért címmel meghirdetett akciót országos szinten a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának hatáskörébe tartozó Szlovák Környezetvédelmi Iroda koordinálta. Így lett autómentesen csendesebb, ám gyerekzsivajtól mégis hangos a Fő utca, s került a középpontba a kibocsátásmentes közlekedés jövőképe.
Gyerekzsivajtól volt hangos a Fő utca

„Autómentes nap van – s mi szerettünk volna olyan intézkedést hozni, amelyre felfigyelnek a város lakosai, felfigyel mindenki. Ha nem zártuk volna le a Fő utcát, ugyanolyan nap lett volna, mint bármely más nap. Nem lett volna különleges” –

fogalmazott Hájos Zoltán polgármester, aki az eseményt megnyitotta. 

Mint elmondta, mindannyian hozzátehetünk kicsit a célhoz. Jelezte, hogy a héten ingyenesek a városi tömegközlekedési eszközök, a Fő utcai akción pedig olyan alternatív közlekedési eszközöket lehet megtekinteni, mint a hagyományos vagy éppen az elektromos bicikli, de számos más olyan eszközt is, amely nem szennyezi környzetünket. 

Hájos Zoltán utalt arra is, hogy Dunaszerdahely mindenképpen szeretne ezen a „zöldebb” úton járni, hiszen kerékpárutakat építenek – most a Czibók utcába tervez a hivatal kerékpárutat –, valamint bővíteni szeretnék a városi kerékpártárolókat (többek között a Thermálparknál), illetve fizikailag megnövelni a vasútállomás mellettit.

A polgármester azt is elmondta, hogy beváltak a városi rendőrségnél alkalmazott elektromos autók, amelyet négy éve szereztek be, de a Dastro DS is elektromos autóval szállítja az óvodákba és az iskolákba az ételeket. Ezek tapasztalatai alapján szertnék majd idővel a városi autóbuszokat is elektromosra cserélni, sőt a zöld rendszámú autók számára jövőre már ingyenessé szeretnék tenni a városban a parkolást.

A megnyitón adta át a polgármesterrel együtt Gál Attila és Zuzana Dvoráková, a városi hulladékgazdálkodást végző FCC Slovakia vállalat képviseletében a Kukamanó-projektek díjait a nyertes Vámbéry Ármin Alapiskolának, illetve a városi óvodáknak. A díjak mellé minden óvoda 110 eurós ajándékutalványt is kapott, amelyen játékokat vásárolhatnak a gyerekeknek.

Zuzana Dvoráková, a vállalat kommunikációs menedzsere szerint már a tizenegyedik évadon vannak túl, és a bekapcsolódott dél-szlovákiai régió gyűjtésének nagy részét, 180 tonna válogatott hulladékot éppen városunk iskolái adták le – ebben járt élen a Vámbéry Ármin Alapiskola. 

A nap során számos, óvodásokra és alapiskolásokra szabott program várta az érdeklődőket – ezekről bővebben itt írtunk

Bővebb képgalériánkat itt tekinthetik meg.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies