Jelenlegi hely

A gyerekkori elhízás különösen veszélyes

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, március 14 - 12:26 | Színes
Igen, a magyar gyerekek is egyre inkább elhíznak, nemcsak a nyugati országokban akut a probléma. Az elhízásnak van egy rakás káros egészségügyi következménye, de a gyerekkori elhízás különösen veszélyes. Ahogy egy ismerős gyermekorvos szokta volt mondani: az a gyerek, aki már csecsemőkorában is kövérke, annak csaknem 100 százalék az esélye arra, hogy kamaszként és felnőttként is kövér lesz, hiszen a zsírszöveteinek az eloszlása már csecsemőkorban kialakul.
A gyerekkori elhízás különösen veszélyes

No persze az elhízás elleni küzdelmet a számos egyéb tényező mellett a kvázi társadalmi tabuként történő emlegetése is nehezíti, mint például a „milyen aranyos kerek ez a gyerek”, a „jaj, egy picit most többet evett” és a többi. Nem, ki kell mondani, hogyha a gyerek dagadt és már egészen pici korban oda kell figyelni a gyermek táplálkozására és mozgására.

 

Nézzük meg, hogy mitől lesz kövér a gyereked:

1. Etesd túl a kiegészítő táppal (anyatejtől nem lehet elhízni, illetve az anyatejes "elhízás" ténylegesen nem probléma!). Ha már nincs anyatej és még hozzá kell pótolni táppal, akkor tessék betartani az adagolási előírásokat, nem szabad a gyermekedet túletetni vagy túl gyakran megtömni a táppal, ugyanis a táptól el tud hízni az a gyermek.

2. Etesd agyon minden mással.

Ha a gyermeked már egyéb szilárd táplálékot is fogyaszt, akkor figyelj oda rá, hogy ha már te dagadt vagy, legalább a gyerekedet ne neveld dagadtnak, azaz olyan ételt adj neki, ami változatos, tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyzott táplálkozást biztosít. Adj zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, csirkemellet. Ne adj neki erősen zsíros ételt (szalonna, kolbász, tepertő) és ismételten ne próbáld túletetni: nem kell annak a gyereknek 2 óránként ennie.

3. Adj nassolnivalót a gyermekednek.

Csudi jó érzés látni az 1-2 éves, még babakocsis kisgyermekeket csipszeszacskóval, kólával, csokis keksszel, nyalókával, gumicukorral ésatöbbi szeméttel látni. Ezt nem is értjük, hogy hogyan jut eszébe egy szülőnek, hogy a másfél éves gyermekének mogyorós csipszet adjon (a mogyoró még extrán jó, mivel erősen allergén)? Ha két étkezés között éhes a gyermeked, adj neki almát, körtét, uborkát vagy bármi gyümölcsőt vagy zöldséget és soha édességet!!!

4. Nehogy mozogjon a gyermeked!

Miért kell egy 4 éves gyereket babakocsival vinni, ha egyébként egészséges? Egy 2 éves is tud már sétálni, babakocsira már ritkán van szüksége, a legtöbbször szülői lustaság az oka, hogy kényelmesebb babakocsival vinni, minthogy sétáljon a gyermek. Hagyd sétálni és futkározni a gyermeked, hogy megerősödjön és égesse a kalóriát.

Egy szó mint száz: adj normális kaját a gyermekednek és mozogjon sokat!

Forrás: doktorzsivago.blog.hu