Back to top

A gyerekek biztonsága érdekében

Publikálva: 2020, január 5 - 13:30
Az idei év elejétől a Szlovákiában üzemelő gyermekjátszóterek tulajdonosainak újabb kötelességeik lesznek. A játszótereket ezentúl szigorúan ellenőrzik, a tulajdonosoknak komoly szabályokat kell betartaniuk, azok elmulasztásáért pedig többezres büntetést is kiróhatnak rájuk. Mindezt a játszóterek biztonságát meghatározó törvény írja elő, és elsősorban az ott játszó gyerekek biztonságát szolgálja, írja a felvidek.ma.
A gyerekek biztonsága érdekében

A játszótereket felügyelő TÜV SÜD Slovakia vállalat ellenőreinek olyan adatok állnak a rendelkezésükre, hogy Szlovákiában évente szakemberek által végzett alapos ellenőrzésen mindössze 30 százalékuk megy át.

A jövőben legalább 95 százalékukat kívánják minden szemszögből átvizsgálni.

„Az ellenőrzéseknél rendre sok-sok hiányosságot tapasztalunk. A különféle játékszereknél alacsonyak a korlátok, nem biztonságosak a mellvédek, nem kellően védenek az esetleges eséseknél, mászásnál, a lépcsők túlzottan meredekek, így nagy a csúszásveszély, az egyes elemeket hibásan rögzítik, vannak olyan nyílások, rések, ahol a gyerekek becsíphetik az ujjaikat, kezüket” – sorolta Miroslav Turza, a TÜV SÜD Slovakia szakembere.

A sérülések, balesetek bejelentése

A gyermekjátszóterek üzemeltetőinek ezentúl kötelességük lesz minden egyes sérülés bejelentése, még a legkisebbé is, amely a játszótéren történik, azt nyilvántartásba kell venni és a felügyelő bizottság tagjainak szükség esetén a rendelkezésükre bocsátani.

Ezenkívül valamennyi játszóteret az üzemeltetése megkezdése előtt a szakemberek mindenre kiterjedő ellenőrzésének kell alávetni. Ezt követően pedig évente hasonlóan alapos ellenőrzés következik.

Az ellenőrzések célja a játszóterek biztonságának emelése. A szakemberek üdvözlik ezeket a szigorításokat, hiszen a gyermekek a múltban több esetben éppen a játszótéren szenvedtek komoly sérüléseket. Ha az üzemeltető nem rendelkezik az ellenőrzést igazoló bizonylattal, a törvényből eredően 200 eurótól 50 000 euróig terjedő büntetéssel számolhat. Tehát ilyen bizonylat nélkül nem ajánlatos a játszóterek üzemeltetése, sőt törvénybe ütköző.

A TÜV SÜD Slovakia azonban a törvényben foglaltakban kifogásolja, hogy az ilyen szigorú ellenőrzések nem érintik az ideiglenes játszótereket, például a vásárokon vagy falunapokon létesítetteket.

„Ezeket a berendezéseket gyakran szedik szét majd újra összerakják, és éppen ezért gyakran előfordulhat, hogy helytelenül szerelik össze, éppen ezért sok veszélyt rejtenek” – jegyezte meg Miroslav Turza.

Minek nevezzelek?

Újdonságnak számít, hogy az év végéig minden játszóteret névvel kell ellátni és a megnevezést a játszótér dokumentációjában fel kell tüntetni.

Még abban az esetben is kötelező a névadás, ha csak egyetlen körhintáról vagy csúszdáról van szó.

A megnevezést jól látható helyen kell feltüntetni a pontos címmel, a tulajdonos adataival és azzal az információval, hogy az év melyik hónapjaiban állnak a nyilvánosság, az érdeklődők rendelkezésére. Amennyiben ezt a tulajdonos elmulasztja, 100 eurótól 30 000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies