Back to top

Gyanús „átigazolások“ az egészségbiztosítók között?

Publikálva: 2020, január 7 - 07:10
Az egészségbiztosítók több ügyfelének kézbesítettek új egészségügyi igazolványt, annak ellenére, hogy tudomásuk szerint nem váltottak biztosítót. Főleg Kelet-Szlovákiában több mint hatvan ilyen esetet vizsgál az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS).
Gyanús „átigazolások“ az egészségbiztosítók között?

A legtöbb gyanús átjelentkezést az Általános Egészségbiztosító jelentette. „Meglepett ügyfelek tájékoztattak bennünket arról, hogy bár nem jelentkeztek át, ennek ellenére másik egészségbiztosítótól származó igazolványt kézbesítettek a címükre” – állítják az állami biztosítótól, melynek szóvivője, Slávka Gáborová szerint hasonló esetekről már a biztosítóváltási kampány idején is értesültek. „Állítólag fizetett ügynökök pénzügyi tanácsadás címén egészségbiztosítóba szóló jelentkezési ívet is kínáltak nekik” – mondta.

Tájékoztatása alapján az ügyfeleik, akik gyanús átjelentkezésre panaszkodtak, elmondták, hogy megszólították őket az utcán, valamit aláírattak velük, de nem emlékeznek rá, hogy pontosan mit. Gáborová a legnagyobb gondot a jogi ismeretek hiányában látja, abban, hogy sokan úgy írnak alá valamit, hogy el sem olvassák azt, esetenként nem értik, miről van szó, s túlzottan megbíznak abban, amit egy idegen ember állít.

„Az Általános Egészségbiztosító gyanúja szerint legalább egy biztosító törvénysértést követett el“ – állítja Gáborová. Ezért az állami egészségbiztosító az ügyben panasszal fordult az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz, az Adatvédelmi Hivatalhoz és a Munkaügyi Felügyelethez.

A biztosítók december folyamán küldtek új igazolványokat a hozzájuk frissen átjelentkezett ügyfeleknek. Az Általános Egészségbiztosító kommunikációs felelőse, Zuzana Šťukovská megerősítette, hogy több mint 60 olyan ügyfelet tartanak nyilván, akik nem értenek egyet a más biztosítóba történt félrevezető „átigazolásukkal”. Mint hozzátette, olyan esetek is a tudomásukra jutottak, hogy egész családokat jelentettek át ilyen módon, szerinte a két magánbiztosító mindegyikébe.

A Dôvera és az Union biztosítóknak azonban nincs tudomásuk elégedetlen ügyfelekről, akik megtévesztő átjelentkezésre panaszkodtak volna. A problémás átjelentkezésekkel az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal is foglalkozik. Szóvivője, Radoslava Muchová szerint karácsony előtt tíz bejelentés érkezett hozzájuk a biztosítóváltási kampánnyal összefüggésben.

„Három beadvány a Dôvera biztosítót, hét pedig az Uniont érinti. Négy panasz a megtévesztő információkra, kettő törvénytelen, négy pedig ügynök által közvetített átjelentkezésre vonatkozott.

A tíz beadvány közül kettő kivizsgálását lezártuk és megalapozatlannak minősítettük azokat, egy beadványt elutasítottunk“– vázolta a helyzetet Muchová, hozzátéve, hogy ilyen beadványok évente érkeznek hozzájuk. Szerinte az egészségügyi biztosítók szigorúbb belső ellenőrzéssel elejét vehetnék a hasonló eseteknek.

Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy csalással, tudtán kívül jelentették át másik biztosítóba, illetve megtévesztő tájékoztatást kapott az egészségbiztosítótól, panasszal fordulhat az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz, mely kivizsgálja az ügyét. Amíg azonban nem kap hivatalos állásfoglalást a hivataltól, ahhoz a biztosítóhoz tartozónak tekintik, mely az új igazolványt kiállította számára. A korábbi biztosítójánál ugyanis már nem tartják nyilván, annak ellenére sem, hogy esetleg nem tudott arról, hogy biztosítót váltott.

Ezzel és más esetekkel kapcsolatban is általánosan érvényes tanulság, hogy soha ne írjunk alá olyasmit, aminek nem ismerjük pontosan a tartalmát, s erre hívjuk fel idős hozzátartozóink, ismerőseink figyelmét is, akik különösen gyakran válnak a „kedves”, különösen jó rábeszélőképességgel rendelkező ügynökök áldozatává…

Felvidék.ma/Pravda

Ezt már olvasta?

Cookies